Този сайт използва бисквити - Повече Информация. Приемам
Активни Потребители: 6 Гости: 28
Активни регистрирани потребители
0:13:05 - Tbot [Bot] [10]
Тема
0:12:26 - Yandex [Bot] [0]
Тема
32:08:44 - Ahrefs [Bot] [12450]
Потребителски профил
253:53:24 - Google [Bot] [12788]
Тема
102:53:27 - Bing [Bot] [103737]
Downloading file
616:26:59 - Semrush [Bot] [388656]
Добави мнение към Темата
Активни анонимни потребители
0:13:43 [0]
Тема
0:13:06 [0]
Downloading file
0:13:16 [7]
Форум
0:14:32 [0]
Тема
0:14:47 [0]
Тема
0:03:38 [0]
Тема
7:33:43 [45]
Статии
0:00:43 [0]
Тема
0:13:48 [0]
Downloading file
0:00:00 [0]
Тема
0:05:32 [0]
Downloading file
0:03:34 [0]
Тема
0:02:14 [0]
Тема
0:04:55 [0]
Потребителски профил
0:02:55 [0]
Downloading file
0:14:47 [0]
Тема
0:12:26 [0]
Тема
0:05:13 [0]
Начална страница
0:04:51 [0]
Downloading file
0:05:27 [0]
Тема
0:01:28 [0]
Downloading file
0:04:13 [0]
Потребителски профил
0:14:27 [0]
Потребителски профил
0:06:06 [0]
Тема
0:06:43 [0]
Потребителски профил
1:23:19 [9]
Последни мнения
0:09:56 [0]
Начална страница
0:09:10 [0]
Форум
Отиди на Стр.:
Също на тази страница
Анонимен
0 Секунди
Форуми Подводен риболов Дестинации
Къде се гмуркате?
Стр. 1 от 2 1 2 Следващ
1
Здравейте приятели, тази тема може да спада малко към раздела "табу" не защото ще се говори за нещо неприлично или твърде лично, а защото ние хората сме малко интересни индивиди и винаги гледаме да имаме повече тайни от другите който ни карат да се чувстваме по богати и малко над тях.

Преди да пристъпя към конкретен въпрос искам с няколко думи да ви изкажа и моето мнение, като целта ще бъде само една, да ви провокирам да изкарате някой от личните си тайни на яве. Защо? Ами защото всички ние тук сме от един отбор, и като такъв всеки един от нас трябва да помага на този до себе си и на начинаещите в него за да може този отбор да върви на пред.

Аз например много обичам да патувам. От както си купих кола обиколих нашето черноморие от север до юг вече два пъти от край до краи. Но дори и след 10 години обикаляне аз няма да имам вашият ипит и знание за всичко свързано с подводния риболов и местата за ловуване като цяло. Мога на този етап да разчитам единственно на собственната си преценка и своето любопитство.

Знам че всеки от вас с годините си е изградил една ясна представа за това каде кога и колко дава морето. Със сигурност след години и аз ще имам такава, но въпросът ми е има ли смисъл да чакам толкова след като сме от един отбор и след като вие знаете повече от мен?

Конкретно аз се запалих по подводния риболов от много малък, но поради една или друга причина никога не съм имал възможността да го практикувам реално. За мен въдичарството си остава и страст то момента, но вече е на заден план. Знам всички места от Бургас до Варна и от Бургас до границата със турция , каде кога и каква риба мога да взема. За съжаление обаче нищо не знам за местата за подводен риболов.
И въпреки това съм сигурен че колкото и да си пазите "градинките" всеки един от Вас би искал да сподели поне едно място с някой друг, ако не друго то поне да остане удоволетворен че друг човек е изпитал същото чувство на задоволство както вие.

Ако не сте разбрали на каде отивам ще ви застрелям с конкретен въпрос

Аз съм новак от Бургас който практикува подводен риболов само от 2 години. Намерих няколко места които бих могъл да ползвам за тази цел но за съжаление в повечето от случаите ходя на тях въпреки лошите условия, само защото не знам други.

Конкретно се интересувам за места около Бургас независимо дали на север или на юг, места които са достъпни с кола и то за не повече от 2 часа път в едната посока.

Ще го бъде ли или няма да го бъде?
2
Вечните ловни полета е свързано с "оня свят". Добре ще е да промениш заглавието
3
Въобще не ми се ходи във "вечните ловни полета" или на това място което индиянците имат предвид! %-6
4
Смених го! Изобщо не се сетих за което sorry
5
И за да избягам на бързо от дискомфорта в който изпаднах, да ви кажа на кратко как стои въпроса с К-г Веселие малко след созопол. Значи, много хора, хубав пясък , чиста вода (освен след обяд когато се вдига бъркоча от дъното), дълбоки дупки и големи скали.. а да и най-важното .. не срешнах нито една риба по голяма от палеца на раката ми.
Не знам какво става но и предния път като ходих там не видях нещо по което си заслужава да стреляш?!

Върнах се не заради друго а защото знам че водата в заливчето е бистра.. за съжаление много вода а риба немааа.

След 7-8миа метър дълбочина пък става едно усойно такова и нищо не мърда само някоя и друга лапина изкача от скалите.

За тази година толкова с Веселие, догодина пак може да опитам.
Утре съм в приморско, а след 2 дни отивам в балчик.. там е истината!
6
Да това с тайните градинки е много неприятна тема защото като че ли в нея натделява "Българския манталитет". Всеки си има причини сам за себе си да ги крие дали щото рибата е малко или просто егоизъм или ги е открил сам с много плуване и т.н.всеки сам решава какво да споделя. Не ги разбирам каквито и да са причините, та нали на по младите или пък просто по неопитните трябва да им се дава някакво рамо като за начало та било то и едно просто - влязох еди си каде и там видях еде си каква риба. Аз лично гмуркам от даста време но за сажаление по същите причини като теб - непознаване на местата общо взето посещавам 4-5 района около територията на Несебър, Равда и Обзор обаче тук рибата (платерини и кефали - друга не съм срещал)минава винаги в горните слоеве или направо на повархноста на водата и практикуването на лова с гмуркане и изчакване е безмислен.едва тази година реших да тарся места и по другото черноморие но се оказа доста трудно когато нямаш идея дори каде са а и тази матилка това лято правят задачата сложна.Ходих към Созопол, Приморско и на някакви скали между тях но риба не видях възможно е рифа за гмуркане да е бил на 50 метра от мястото където съм бил но на пусти тайни.Успях мисля миналата седмица да стигна до черни нос през някакви черни пътища дето ги няма на картата , видя ми се много красиво със страхотно дъно на около 6 -7 метра дълбочина но беше много мътно и отново нищо. Ако представляват тази информация интерес за теб ще ти обясня кяде са местата на които ходя или ако идваш към Несебър ще ти ги покажа
предпологам че няма да получиш смислени отговори по темата - по скоро ще има подмятаниа или съвети от рода като искаш да знаеш места плувай по цял ден и търси - какво да се прави Българска му работа
Поздрави
7
Аарон и Сърфман, настанете се удобно и четете: [link] Тази тема ще ви разясни повечето неща около споделянето или не на места...
8
Според мен проблема не е в местата за гмуркане а в малкото количество риба в нашето море.

А това че днес си гмуркал някъде и не си видял риба нищо не означава. Възможно на това място предния ден някой да бил лавраци примерно. Недей да съдиш че мястото е безрибно по това че не си видял платерини.

Единствените места , на които няма да срещнем друго освен кефалови са градските плажове според мен.

Казваш че е възможно рифа да е бил на 50м от там където си гмуркал. А защо не отиде да провериш ? Аз повече от 5 гмуркания на едно място не правя, точно защото рибата може да върви на 50м от мен а и като се преместя рибата се успокоява от шума който съм създал. По-късно може да се върна ако сметна че там има риба. Търся я постоянно и ми е по интересно. Задържам се там където намеря пътеката.

[blockquote]
минава винаги в горните слоеве или направо на повархноста на водата и практикуването на лова с гмуркане и изчакване е безмислен
[/blockquote]

И тук не съм съгласен. Възможно е да привличеш вниманието на рибоците и те слизат да те видят като минават точно пред харпуна. Номера е да им възбудиш любопитството без да ги плашиш. Но в никакъв случай не казвам че е лесно
9
Dobs, прочетох първите 30 реда и се отказах. Темата не е информативна и не ми е от полза. Но пък за сметка на това на мен хич не ми пука да споделям местата на които ходя и които откривам.
10
Sufman приятелю, акваторията около равда ми е ясна като пръстите на едната ми ръка. Ловя и се гмуркам там от 12 години вече въпреки че до миналата година не носих хърпун в ръката си. Обаче около несебър акваторията ми е непозната освен плиткажите около носа между несебър и лагерите на равда и някой друг бабун преди пристанището. Но там никога не съм се гмуркал, освен веднъж по неволя да обърна спортната яхта която съвсем без да искам окапачих заради ветровете които се сменят постоянно в този район. Със сигурност ще ми е интересно да направим един преход УНСС - несебър около скалите. Но пак ти казвам преди 2 дена да се гмуркаш там нямаше смисъл заради лошата видимост.
11
И като заговорихме за места, да споделя какво ме очуди миналата година когато ходих в Балчик. Значи там знаете че няма плажове (в смисъл има но са изкуственни и се намират зад прибоя). Въпреки че доста хора се пристрашават да плуват над скалите повечето не се решават. И така влизам аз с малкия турски харпун с решението да почина малко от стреса и да изкарам някое и друго попче. При което от самото потапяне очите ми станаха като плачинки защото пред мен започнаха една след друга да минават еднокилограмови платерини коя от коя по заблудена. Там ще отида пак, ще си намеря по спокойно място без хора и ще прекарам 1-2 дена под водата Стига водата да е бистра като миналия път. Чесно ви казвам, вярно е че опитът ми не е голям, но там за първи път разбрах че колкото и да е бедно морето ни, има толкова много риба колко не можеш да си представиш освен ако не я видиш с очите си. И понеже аз все още стоя на сравнително плитко до 6-7 метра, за мен това място е просто идеално!
12
Аaron от местата около несебър най интересното според мен са камъните точно пред носа на стария град там е най вероятно да срещнеш по добри екземпляри кефалови риби незнам дали си влизал там . обаче в последно време видимоста е много лоша.
SnOOpY аз си мисля че говорим едно и също само че на различни езици
-Казваш че е възможно рифа да е бил на 50м от там където си гмуркал. А защо не отиде да провериш ?- отговора ти е точно в стила в който очаквах
Не се обиждай но аз когато ходя на непознато място общо взето се опитвам до покрия с плуване и гмуркане колкото се може повече от него но физическата сила и издържливаст си имат граница и тези 50 метра да останат за другая път.проблема е в това че другия път не се знае кога ще е .Всички знаем че това е свързано със средства и най важното свободно време което е все по оскъдно и някаква предварителна насока не би била никак излишна.
Благодаря ти и за съвета за гмуркането и изчакването но си мисля че не беше много на място в случая особено уточнението че било по трудно - мисля че всички в този сайт си имаме представа кое как става. На мен лично лова от или близо до повърхноста не ми доставя удоволствие, Но какво да се прави такива са навиците на рибата в района
Както казах и в предния пост всеки сам си решева дали да споделя каде и какво е видял и аз нямам проблеми с това!
апела на Аaron според мен беше за една по голяма откритост и аз се съгласявам с него
Поздрави
13
Здравейте пак! Минах през Балчик и тази година, и пак ще отида, само че този път със 120мм харпун!
Положението е следното там. Водата сутрин е с видимост до 7-8 метра, но мине ли обяд става бъркоч и няма смисъл да стоиш. Много умрели риби видях, в интерес на истината повечето бяха попчета но имаше такива и нахапани. За цял ден в водата мярнах само 2-3 платерини около килограм, всичко друго се беше изпарило. За сметка на това стрелях по лефер поне 20 пъти. Яд ме е че не взех по дълъг харпун от моя 75мм-трояия драгон на омер.
Изобщо ако ходите на север тези дни, вземете дълъг харпун над 90мм и търсете дълбочина към 7-10 метра мах! Айде наслука
14
Аз като разправям на разни хора, че Балчик е яко вярно е обаче за мътилката ... аз правя следното ходя между буните където се образува малко заливче там няма силно течение и вълни и водата е по-бистра е засега гмрукам до към 3-4 метра и затова голяма риба рядко виждам но аз съм от силно аматьорите в много начален стадий на развитие )

Поздрави

П.С. ако някой има път към северното чермоморие ще се радвам да се обади, засега трудно намирам човек да гмуркаме заедно и затова ме е страх да ходя на открити води и на дълбоко ...
15
БатДжорджПърви,

това ли е мястото в Балчик за което иде реч в предното ти мнение?Между двете буни на югоизток от плажа.
16
Е т'ва си е калканско място от всякъде
17
.
18
Специално за Арон , вземи си харпун в сантиметри , защото в милиметри до никьде няма да ти стигне а и с тази видимост?
19
Значи за мястото от картата,малко ме учудва тоя релеф защто го познавам и камъните са само около брега и буните.Вероятно останалото е трева,има я доста особено през лятото.И Добс плиткач е за калкани,има ги само около носа на голямата буна и утре сутрин отивам да я проверя,щото днеска некъв рибар изкарал добра риба и то на попченска въдица
20
Различен поглед към някои любими места
[link]
Стр. 1 от 2 1 2 Следващ
Нови Продукти
Garmin Descent G1

Цена: 1,085.00 Лв.
Spearfishing