Този сайт използва бисквити - Повече Информация. Приемам
Активни Потребители: 5 Гости: 25
Активни регистрирани потребители
0:19:14 - Semrush [Bot] [53]
Тема
10:06:53 - Bing [Bot] [1597]
Тема
657:19:44 - Google [Bot] [81807]
Новина
114:30:03 - Ahrefs [Bot] [22766]
Тема
0:03:23 - Yandex [Bot] [0]
Статии
Активни анонимни потребители
0:00:00 [0]
Тема
0:11:00 [0]
Форум
0:05:12 [0]
Тема
0:16:22 [2]
Тема
0:03:03 [1]
Начална страница
0:01:05 [2]
Начална страница
0:04:06 [0]
Чат
0:00:33 [0]
Потребителски профил
0:03:18 [0]
Снимка
0:05:42 [0]
Тема
0:03:36 [0]
Тема
0:01:32 [4]
Форум
0:02:33 [0]
Чат
0:11:19 [0]
Начална страница
0:08:50 [0]
Потребителски профил
0:13:12 [0]
Тема
0:13:16 [0]
Форум
0:11:33 [0]
Форум
0:11:23 [0]
Тема
0:05:23 [0]
Потребителски профил
0:11:46 [0]
Форум
0:11:49 [0]
Форум
0:01:15 [0]
Мнения на потребител
0:12:09 [0]
Начална страница
0:12:31 [0]
Тема
Отиди на Стр.:
Също на тази страница
Анонимен
0 Секунди
Форуми Подводна фотография Екипировка
[анкета] Въпрос относно LED light
Предишен Стр. 2 от 2 1 2
21
Съвсем правилно мислиш, колега! Едно време сребърните филми се произвеждаха във вариант за дневна и за изкуствена светлина. Едните бяха сенсибилизирани за правилно цветовъзпроизвеждане при 3400оК, а другите при 5600оК. Използването на филм за изкуствено осветление в условия на дневно такова водеше до силно посиняване на изображението, а в обратния случай, до оранжев резултат. При необходимост се ползваха конверсионни филтри - син и оранжев, които с цената на 1-2 бленди надолу и малко проби оправяха нещата. За снимки при ярко обедно слънце напр. в планината, където цветната t достига до 6500 - 7200оК, дори тези за дневно посиняваха, та и там се слагаха освен UV и жълти корекционни филтри.
В цифровите камери сензорът също е настроен към дневната светлина, поради което ако не ползваш свткавица, снимките при халогенна или друга "топла" лампа жълтеят. Щом имаш възможност да снимаш в студио, направи си експеримент: освети обекта от едната страна с халогенна лампа, а от другата сложи светкавица и виж резултата. Естествено, че по-скъпите цифрови камери имат много възможности за корекции на баланса, както готови, така и ръчни по преценка на фотографа, но принципно така стоят нещата.
22
assen написа:
Ако цъкнеш ЛЕД самостоятелно и после цъкнеш халогена пак самостоятелно, и сравниш двеге снимки, ще видиш колко по актуални ще бъдат.


Тва е тест на силата на фенерите и как изглежда разликата в снопа на фокусния фенер спрямо дайвинг фенер. Ако исках да сравнявам как изглеждат снимки направени с двата вида светлина щях да направя различен тест... Но няма да го правя защото е безсмислен - светлината за снимки е светкавица, фокусната светлина е за да фокусира фотото, дайвинг фенерите са за да виждаш по-добре в тъмното а не за фотография...

Което води до въпроса на Лотдог за прожекторите.
За да изглеждат естествено цветовете, светлината трябва да е максимално близка до тази на слънцето - това поне пише в дебелите книги и е логично. Самата слънчева светлина е с различна топлина в 12:00 и 16:00.
Светкавиците не успяват да я наподобят съвсем, особено по-евтините модели и вградените такива - докарват го към обедно слънце...
Има студийни прожектори за тази работа. Такива светлини има за видеокамерите под вода, но и те не успяват да дадат съвсем точно подобие на слънчевата топлина.

Белият LED е предпочитан от много заради по-близката до естествената светлина, която няма жълтия оттенък на крушката - това според Ikelite. А за дайвинг фенер - LED е несравнимо по-добър, това също е безсмислено да се тества...

Ако времето позволи Добс утре ще тества бокс на Fantasea за Nikon Coolpix и каза, че ще пробва и снимки само с фокусен фенер. Това може би ще даде повече инфо - но безмислено инфо - фокусната светлина не е заместител на светкавицата. Снимаш с нея само ако нямаш светкавица и тогава имаш нещо като спот светлина, която ще освети само част от кадъра, освен при макро.
23
Докато творя и Лотдог и Гришата ме изпреварили.
24
[blockquote] А за дайвинг фенер - LED е несравнимо по добър, това също е безсмислено да се тества... [/blockquote]
Две мнения няма...
25
Ето един сетъп на Ikelite с фокусна светлина и светкавица:


Този сетъп специално е за макро, с късо рамо за светкавицата. Кой знае защо обаче боксът е с куполен порт за широкоъгълна леща, а макро обективите са с плосък порт - вероятно не са си направили труда да сменят портовете при онагледяването на различните варианти за рамена и светкавици.
26
Светкавицата е повече от необходима за подводна фотография. Но когато се филмира, няма как да свърши работа. За това мисля, че Пипин питаше. Сигурно иска вариант на изкуствена светлина, без да носи автомобилен акумулатор със себе си.
Не всеки може да намери и/или позволи светкавица за под вода с необходимите аксесоари. За това се налага да се търсят алтернативи.
27
О, за видео има специални подводни прожектори като този тук: [link]

За светкавица - като не можеш да си позволиш - ползваш вградената! Моите снимки в галерията със светкавица са правени с с вградената. Верно е, че при по-мътна вода може да се ползва само за макро, и то с променлив успех, но все пак не си съвсем без светкавица.

Fantasea имат най-евтините външни светкавици.
[link]
Този комплект може да е в БГ за по-малко или около 400 лв. (зависи от цената на транспорта) - основа, рамо и светкавица. Трябва да се добави само оптично кабелче.

Тази светкавица е непретенциозна и мога да я препоръчам само за стандартна сапунерка, по принцип Fantasea правят боксове за Nikon Coolpix, така че повечето им продукти са съобразени за работа в тоя клас апарати и боксове. Но имат и боксове за DSLR.
Има малко по-високо решение - Auto 35 на Айклайт с корекция на експозицията, ноне мога да се ангажирам с точна цена.
[link]

Тепърва започваме да представляваме и двете марки в БГ и още не сме отработили детайлите. Но в общи линии - квот ти душа сака и за всеки джоб...
28
Ванко по никакъв начин не мога да вляза в сайта на fantasea!Аз ли не правя нещо както трябва,компютъра ли е побъркан,незнам!Асене интересувам се от всичко и затова съм постоянно в сайта Ikelite,тъй като ще си сменям и аз фотоапарата и бокса с друг,затова се интересувам и от светкавиица,от Лед лайт и всичко останало.Тъй като и камерата ми прави доста добри снимки и е с бокс на Ikelite,има си и вградена светкавица,искам да си сложа и всичко останало,да се получи нещо като тази комбинацията на Ikelite,която показа Ванко за макрото,за да мога да ги комбинирам с бокса на новия фотоапарат(просто ги развиам от едната дръжка и ги завивам на другата,тъй като не мога влизам с 3 тона техника,фотоапарат и камера.Смятам да съм или с едното или с друго,надявам се да се получи.Примерно да се получи нещо такова:
но сега по някаква причина не мога да сложа снимки,не ми излиза в прегледа мястото където могат да се слагат снимки,ако по късно се оправи ще сложа;
29
Сега пък взе че стана,не знам защо така се получи,ама сега пак се опитах на горния коментар да сложа снимките,не става,а на новия става така че ги слагам тук :

30
Предполагам че ме разбра сега Асене.Това чупещо рамо със светкавицата и munual controlera както и Led light като я монтирам към рамото смятам да го слагам и на камерата.То е на резба която и се завива на дръжката и аз само си го отвивам от дръжката и да го завивам на дръжката на камерата която е същата ама двойна.Това е точния модел:31
Pipin, предполагам, че ти не правиш нещо както трябва, сайтът си работи. Ето линк: [link]Снимките, които ти си показал са за бокс за сапунерка, която няма букса за светкавица. Затова комплекта включва сензор, който активира външната светкавица от светлината на вградената. Сензорът се вижда как е насочен към вградената светкавица. Това е решението на Ikelite. Друго популярно решение е ползването на оптичен кабел, кабел, който се залепва на бокса от външната му страна.

За боксове, които имат букса за кабел, това решение е безмислено, и много по-лошо, защото вградената светкавица (и отраженията от нея) не могат да се елиминират напълно... Твърдият кабел елиминира напълно вградената светкавица - при снимане светва директно само външната и като я насочиш под подходящ ъгъл, няма backscatter (отражение на светлината от планктона и частиците директно в обектива, които после се виждат като светещи точки).
32
Малеййй, аз с моя пенсионерски бюджет просто напускам темата... Ще ме прощавате, ама имам слаби нерви (
33
Гриша,
Сори, пич, не мога да коментирам цените - те са толкова ниски, колкото могат да бъдат... Сигурен съм, че не очакваш да си вземеш бокс на цената на шнорхел или маска...

Подводната фотография е едно от най-скъпите хобита (и професии) на света.

Аз например съм си харесал един японски алуминиев бокс, който струва $3200 - цена без аксесоари, портове за обективи, конвертори и каквито и да било екстри, като цената е без доставка, ДДС, мито и т.н.... Но аз така си харесвам и едно Субару Аутбек, без да ми пречи да си карам Форда с кеф.

Аз не си изкарвам парите с подводна фотография и снимам под вода има няма 30-35 дни в годината. Очевидно няма да си взема система за $5000+ (колкото би струвала мечтаната, като вътре не влиза самото фото и обективите), освен ако наистина бюджетът ми не позволява такъв луксозен разход.

Естествено ще се простра според чергата и ще взема по-евтино решение.
Но по-ниско от 350-400 лв. батка - това си е адски трудна задача... Че аз трудно слизам под 150лв. като отида в Била да напазарувам нормално!

А и това е съвсем друга дискусия, в която не ми се ще да влизам, защото и на мен самия ми се иска ново Субаруто да струва колкото втора ръка Форд, ама пусто тия изедници от Субаро бахти надценките държат!
Апропо, наскоро чух, че неопрен за 250лв. бил скъп....Мда...

Поздрави!
34
35
Това нещо с фотоапарата струваше към 800лв. преди две години и може би е най-евтиното решение за любителски подводни снимки...
36
Баце, мисля, че си се объркал нещо...
[link]

За 300 можеш да намериш, all weather case, което не е бокс. Боксовете почват от 470... без фотото, разбира се...
37
Точно така! Момчето дето купи бокса ти Ванко за 700лв,барабар с фотоапарата и то не кой да е фотоапарат а Canon G7 е супер щастливец! Направо си е късметлия!
38
Моята сметка е следната... 415лв, фотоапарата и 300$ бокса... грубо идва към 800лв.
В един от големите магазини за техника продават за 400лв. Olimpus заедно с бокса който може да снима на дълбочина до 10м. На моя бокс е 40м...
39
Той тоя до 10м и аз го знам Филипе,той е куц!По добре да си презастрахован,да си слизаш на 10м или 15м и да не се безпокоиш,че може да си в рисковата зона,но така мисля аз,което не значи че е правилно.
40
Абсолютно си прав Иво... и аз мисля като теб. Евтиното понякога може да излезне доста скъпо, но всеки сам си прави сметката...
Предишен Стр. 2 от 2 1 2
Нови Продукти
Mares personal dry box

Цена: 20.00 Лв.
Spearfishing