Този сайт използва бисквити - Повече Информация. Приемам
Активни Потребители: 5 Гости: 23
Активни регистрирани потребители
377:43:56 - Semrush [Bot] [202575]
Тема
377:43:28 - Bing [Bot] [73547]
Downloading file
318:39:20 - Google [Bot] [51099]
Тема
0:48:17 - Majestic-12 [Bot] [328]
Тема
1:48:18 - Yandex [Bot] [107]
Тема
Активни анонимни потребители
0:01:40 [0]
Снимка
0:06:26 [0]
Статии
0:14:25 [0]
Галерия
0:01:04 [0]
Видове
0:07:48 [0]
Теми на потребител
0:06:54 [0]
Тема
0:08:53 [0]
Тема
0:13:50 [0]
Мнения на потребител
0:04:52 [0]
Мнения на потребител
0:04:28 [0]
Мнения на потребител
0:06:18 [0]
Тема
0:00:00 [0]
Тема
0:05:23 [0]
Снимка
0:01:34 [0]
Коментари на потребител
0:04:56 [0]
Тема
0:03:46 [0]
Начална страница
0:06:53 [0]
Тема
0:03:47 [0]
Downloading file
0:08:49 [0]
Снимка
0:15:00 [0]
Тема
4:11:00 [25]
Начална страница
0:07:18 [0]
Потребителски профил
0:07:30 [0]
Тема
Също на тази страница
Анонимен
0 Секунди
Форуми Подводен риболов Кръчмата
Радиация в залива Вромос
1
1
Колеги знаете ли нещо повече по въпроса.Преди два три дни го съобщиха по новините.Интересно че радиационния фон на самия плаж бил два пъти по висок,докато водата била безопасна.
2
Така ето за какво става въпрос.Преди два дни областният управител Константин Гребенаров е издал заповед за забрана за плажуване на Вромос поради завишено два пъти над нормата ниво на радиация.До това становище се е стигнало след измервания на РИОКОЗ-Бургас и независими агенции.После обаче пак са направени измервания мисля че от друга агенция и се е оказало че водата е в норма а самия плаж бил с висок радиационен фон,което според мен е абсурдно.Предполагам някои хора може да знаят че отпадаците от мината в Росен са били зауствани на плажа.Тези отпадаци освен че са съдържали медна руда са съдържали и уран както и радий но тове е било преди 15 и нагоре години.Също така 800 000 марки са били похарчени за изчистването на дъното и жителите на Черноморец (какъвто съм и аз) са сигурни че няма никаква радиация.И ето каква е далаверата с обявяването на плажа за радиационен земите около плажа ще се обезценят, ще ги купят на безценица и ще застроят плажа който фактически не е радиационен.Толкова години хората са се къпели на плажа и нищо им няма а пък чак сега се сетиха че плажа е с повишено ниво на радиация(това са лично мои впечатления,може и да не съм прав за земите).Днес Симеон Дянков и Константин Гребенаров се отбиха в Черноморец и се срешнаха с кмета именно по този въпрос.Но не знам до какво решение са стигнали.Ако науча още нещо ще го постна.Поздрави и пълен кукан ви пожелавам!
3
някой ако има гайгеров брояч може да провери... а иначе водата може и да не е радиоактивна, но е повече от достатъчно че мръсния канал на черноморец добре наторява залива
4
Levis, имам приятели от Черноморец и мненията ви съвпадат. Нормално е, всеки път когато се заговори за Вромос от политиците, вие да виждате някакви прикрити и не толкова прикрити интереси. За съжаление така се случваше и все още се случва в България, особено пък по тези апетитни земи. Вие казвате, че сте сигурни, че няма радиация, обаче аз не мога да ви повярвам най-вече, защото вашето мнение не е подкрепено с научни доказателства. Разбира се, може ти да си прав и плажът да е чист като сълза.Аз се опитвам на базата на фактите, които знам да си напрявя моите изводи. Ето и някои от тях: 

1. Мината е експлоатирана в периода 1945-1995 и съответно са изливани радиоактивни отпадъци в залива.

2. След 1989-та, с появата на повече гласност това, което повечето местни така или иначе знаеха, стана публично и доведе до поставянето на ограничителни табели.

3. Някъде към 2000-та година по програма ФАР се отпускат парите, за които споменаваш. С тези пари се прави „нещо” и в крайна смека по времето на управлението на НДСВ плажът се обявява за екологично чист. Пиша „нещо“, защото е направено толкова, за колкото пари е имало.

4. Преди няколко дни Гребенаров, който се кани да е следващият кмет на вашата община определя ивицата за негодна за плажуване.

Аз не мога да кажа категорично дали плажът е чист или не, но в случай, че има неяснота по въпроса, предпочитам да не ходя там и така бих посъветвал близките си.
5
Така е прав си и аз не бих отишъл а и не бих препоръчал на никой да ходи докато не се изясни ситуацията.Просто ми се струва малко подозрителна тази работа.Все пак това което постнах са си мои лични впечатления и не смятам да убеждавам никой в правотата им.
Само мога да добавя че общината и гражданите (вече) на Черноморец имаха и алтернатива срещу която те се противопоставиха. Идеята беше драгажните маси при разширяването на Порт Бургас да се депонират в залива, за да се намали радиационния фон. Тогава общественото мнение беше наострено срещу подобно решение, с основния аргумент че ще се унищожи залива. Вероятно е да е така. Незнам. Но японците тактично се оттеглиха с краткото: "Никой незнае по-добре от нас как се гаси радиационно огнище". Дали това щеше да е по-добре, също не съм компетентен, но ако има радиация редно е да се ограничи достъпа, дори и с по-сериозни мерки. Аз така мисля. Обстоятелството че някой губи от стойността за земята му (не го оспорвам) не ме интересува, когато става въпрос за здравето на хората. А че държавата е отговорна за рехабилитацията - спор няма.
7
Като войник през 1988 и 1989, летата бях на лагер на полуострова южно от Вромос (граничат) .Там всъчщност имаше няколко поделения и всяка седмица мерехме радиацията.Винаги беше над нормално , НО ... нас ни успокояваха че било нормално и не чак толкова опасно.Лятото на 89 та имаше голямо учение с участие на войски от бившия Варшавки договор и едни руснаци се майтапеха че освен в Чернобил именно на Вромос била много завишена радиацията.
8
Като си помисля ми идват на акъла още два варианта за шумотевицата 1. При първото"почистване" не са си свършили работата но са си усвоили кинтите и след това е докладвано че  радиацията е изгребана до грам и плажа си е чистичък           2.Някой се е сетил че може да се повтори този номер с усвояването на парички
9
Не успях да разубедя моите приятели да не ходим там.Все пак там ни е най удобно за къмпингуване. Не можах да взема и гайгеров брояч от работа но ще взема проби и като се върна ще ги измерим.
Предполагам някои хора може да знаят че отпадаците от мината в Росен са били зауствани на плажа.Тези отпадаци освен че са съдържали медна руда са съдържали и уран както и радий но тове е било преди 15 и нагоре години.

Според мен радиоактивното замърсяване е нещо много опасно. Това че са минали 15 години е направо нищо. Някои радиоактивни елементи се разпадат частично чак след 500 000 години.
11
Имах предвид че толкова време отпадаците са си стоели там а хората са продължавали да се къпят,и за толкова години чак сега се сетиха че има радиация
12
Мистрал е абсолютно прав проверих в един справочник и там открих 4е за някои изотопи на урана периода на полуразпад е много голям, но мошноста на излъчване не е толкова голяма.
При радия е по розаво
13
с две думи не се шашкаите толкова много
14
Някой има ли прясна и достоверна информация по темата?
15
Ха ха..нищо ново под слънцето!Това с радиацията го имаше и преди 25години!!Вярно е ,че водите от мината се изливаха в залива.Правеха го нагло и безогледно.Преди 20 години изследвахме флората на Вромос и Пахатури не се откриха аномалии,които да подсказват,че радиационния фон е опасен...Това е биологичния отговор...Макар и с доста "отпадъци" от мината, гледам не е попречило да се застроява там!!Но това е друга тема...До къде ще стигне алчността...?!Ще остане ли "диво" място...
Колеги аз всяка година ходя на Вромос с каравана,тази година имаше акция на полицията срещо намиращите се там хора,акцията беше предизвикана от медийте които заснеха и репортаж,хората бяха изгонени даже на някои писаха и актове за незаконно къмпингуване в момента навсякъде има поставени тъбели че къмпирането е забранено,а колкото до радяцията има я (поне така казват).
1
Нови Продукти
Scorpena socks Gamma 3mm

Цена: 45.00 Лв.
Spearfishing