Този сайт използва бисквити - Повече Информация. Приемам
Активни Потребители: 5 Гости: 20
Активни регистрирани потребители
196:02:13 - Google [Bot] [15301]
Тема
125:13:37 - Ahrefs [Bot] [86548]
Галерия
1469:21:23 - Bing [Bot] [655632]
Тема
1011:20:27 - Semrush [Bot] [636478]
Тема
0:32:09 - Tbot [Bot] [15]
Тема
Активни анонимни потребители
0:13:09 [0]
Потребителски профил
0:08:41 [0]
Потребителски профил
0:07:12 [0]
Тема
0:00:00 [0]
Тема
0:03:52 [0]
Тема
0:00:41 [0]
Потребителски профил
0:01:24 [0]
Тема
0:06:29 [0]
Потребителски профил
0:02:29 [0]
Тема
0:05:30 [0]
Потребителски профил
0:09:34 [0]
Тема
0:14:13 [0]
Тема
0:12:14 [0]
Тема
0:04:10 [2]
Форум
0:14:23 [0]
Снимка
0:11:25 [0]
Потребителски профил
0:07:55 [0]
Тема
0:04:36 [0]
Галерия
0:03:10 [0]
Потребителски профил
0:10:37 [0]
Потребителски профил
Отиди на Стр.:
Също на тази страница
Анонимен
0 Секунди
Форуми Подводен риболов Екипировка
Ъпгрейд на Роб Алън
Стр. 1 от 2 1 2 Следващ
1
Видях в diverstore че има отворена глава за Роб Алън. Моя е 90 см Скорпиа, закупен пак от там. Въпроса ми е възможно ли е да сменя главата му с отворената и да му сложа 2 ластика 14мм, така че да запазя силата и точността му такива каквито са сега, но да облекча зареждането? Вече имам 5 харпуна, фаворит винаги ми е бил Роб Алън но той е и най-малко използван от мене защото ми причинява това само след 10-на зареждания

IMG_20170704_174521.jpg
(581 Kb) 411 свалено

Знам, че ще кажете за джапанката, с нея зареждам другите и нямам проблеми, но при Роб Алъна не се получава, винаги се хлъзга надолу или настрани, а като се изплъзне надолу ме удря понякога там където повечето мъже не обичат , затова си го зареждам на голо
Досега съм виждал само един човек да го зарежда с лекота, един приятел който за пръв път в път в живота си хвана харпун и веднага почна да цели риби почти с всеки изстрел. Понеже е нисък и ръцете му не стигат до ластика си измисли свой начин-вдига едното бедро нагоре, подпира на него харпуна и така натяга ластика с лекота все едно че разпъва дъвка. Но той е активен спортист и е само мускули...Смята да се оборудва с харпун и за нищо друго освен Роб Алън не иска и да чуе.
И един въпрос малко извън темата. Наскоро смених въженцето на желъда на Омер кайман и при следващото влизане имах необичайно много пропуски, като установих че харпуна бие малко нагоре. Възможно ли е това да се дължи на по-късото въженце което сложих, ластиците би трябвало да се натягат малко повече или причината си е в мене?
Здравей колега, предлагам да разгледаш снимките поствани отClover - на стъкмен Rob Allen - TUNA 1200,с ластици 2х14мм[link]
3
@Nickom: Благодаря за отговора, но главата на моя харпун няма място за втори ластик, така че ме интересува дали отворената която продават ще му стане и каква дължина и какви ластици да сложа. Дано Wishbone има мнение по въпроса.
4
Смяната на главата става безпроблемно- правил съм го на Роб Алън Каранкс. Ластиците ще трябва да си ги изчислиш според желания коефициент.
5
@FI6IFI6: Всъщност досега не съм правил такова нещо и не ми е много ясно какъв е "желания от мен коефициент" Не съм наясно също отворената глава какъв ефект ще има върху точността и дали 14мм е верният избор. Общо взето съм си новобранец и затова търся помощ от хора, които са правили нещо такова за да си спестя неудачните опити, път през който много от вас вече са минали. Предполагам че за много хора е досадно да дават такива обяснения и наистина ще съм благодарен на тия които отделят малко време за да ми помогнат.
6
Ами в темата Ластици я има всичката необходима информациа, ама човек трябва да порови. Иначе мисля, че с 2х14 няма да сбъркаш. Може да ги резнеш на 3.2 , 3.3 и като се поотпуснат евентуално да ги скъсиш още малко. Зареждането им е песен и стрелят по-добре от 1 дебел ластик.
7
@FI6IFI6: Благодаря. Наистина рових в посочената тема, но тя е от 2005г и имаше предимно предположения, някои противоречащи си, а линковете в нея не работят вече. Вярно научих някои неща, но споровете, които се водят там вече не са актуални след 12г и сигурно отдавна са решени в нечия полза...
8
Васко,

Това на снимката е някакъв ад. Предполагам, че гмуркаш гол, а джапанката е гладка. Имаш три варианта:
1. да си направиш подложка за зареждане, която не се плъзга от дебела гума
2. да ползваш джапанка която не е гладка отгоре или ....
3. да обърнеш джапанката с подметката навън... Подметката обикновено е мека, не е гладка и има грайфер..

Поздрави,

Иван
9
@Wishbone: Благодаря за съвета, ще експериментирам. Значи ли че не одобряваш ъпгрейда който съм намислил ?
10
Понеже не получих категоричен отговор на въпросите си във форума си позволих да пиша на самия Роб Алън без особена надежда за отговор. За моя изненада отговори мигновено. За интересуващите се публикувам отговора му.

Hi Vasil,

Don’t apologize for your English or the questions. Your English is much better than my Bulgarian and, thank you for the compliments. J

Firstly, do you wear a wetsuit? Most load with a wetsuit and a loading pad either glued or sewn into the suit. If not, you can sew a pad into a T shirt to help.

After years of loading you will find it easy to load a 20mm rubber on a 1,4m barrel without a suit J

The Scorpia is a thinner walled tube so not really suited for big loads, this is why we fit the muzzle with only one hole. With this shorter, 90cm gun though it will not be a problem as the barrel in this short length will be stiff enough.

Regarding the working parts in the mechanism, these are the same as in all our handles so, it can hold up to 4 x 20mm rubbers so 2 x 14mm will not be a problem with this handle J

Two possible problems though, 2 x 14mm rubbers will be easier to load but will still give the spear more power than the single 16mm. This might over power the gun and make it inaccurate. If you do have this problem you will need to change to a 7mm spear or, fit longer 14mm rubbers.

Second problem is the spear you have, does it have 2 notches so you can load two rubbers? If not, you will have to buy another spear or, try cut an extra notch. If you cut, try not to cut too deep as this is a weak point.

Regards,
Rob Allen.

Hi Vasil,

Sorry, my mistake, I forgot to answer. Yes the open muzzle will fit fine. Try to drill the hole as close to the old position as possible.

Regards,
Rob Allen.
11
Това е отношение към клиента! Респект!
@vaskoprasko1: АЗ получих отговор на мое запитване на 3тата минута и то мнооого изчерпателен*
13
Васко,

Сетъпът, който си намислил е напълно възможен, но както е написал и Роб може да направи харпунът неточен, с други думи ще е необходимо експериментиране. Харпуните на Роб са сметнати фабрично, затова и се предлагат кримпнати и напълно готови за употреба.
Това, което аз и предложих е възможно най-бързия и икономичен вариант, който да ти позволи да използваш текущата конфигурация без допълнителни инвестиции. Не, че не можем да ти продадем ластици, отворена глава, нова стрела и т.н., но просто не виждам смисъл на този етап. Това което си намислил да правиш по харпуна струва доста и може да се окаже, че е по-икономично да си вземеш неопрен с подложка за зареждане (което така или иначе ще направиш ако не този, то следващия сезон).

Поздрави,

Иван
14
@Wishbone: Всъщност влизам в морето за удоволствие. Улова на риба никога не ми е бил обсебваща цел и никога не съм бил разочарован ако не ударя нищо. Контакта с водата е едно удоволствията и не бих поставил неопрен между мен и нея. Точно и затова искам да си направя харпуна по- лесен. Вярно че мога да влизам само със 75 сантиметровия, достатъчно добър е особено с новата стрела от шведска стомана, но Роб Алъна ми влезе под кожата и ми е любимец. Кой знае какъв гмуркач от мене няма да стане заради двете присадени тъпанчета, които не искам да рискувам. Общо взето съм от така наречените "жабоци" . Жената е друго нещо, ловния и инстинкт е много силен и има силен стремеж да се усъвършенства в гмуркането, който на моменти граничи с безразсъдство, та се налага да и действам като спирачка, тъй като и двамата сме новобранци в попрището. Тя си има всичко-добър неопрен 5 мм, качествени очила, шнорхел и т.н., за нея не жаля пари. Хубаво че не може да зарежда моите харпуни иначе отдавна да ми ги е взела...Сега съм и взел един Сеак Стинг 60 см да го троши в скалите, но скоро ще трябва да и взема нещо по-качествено и по силите и със зареждането, което може да се окаже проблем...С удоволствие бих приел съвет за добър "женски" харпун.
15
@vaskoprasko1: Отдавна не съм чел токова хубав пост, напълни ми душата!

Имаме в наличност пети за зареждане на Роб Алън, която можем да поставим на Скорпиата, но това няма да реши проблема с болката в гърдите и синините, съжалявам. И 14мм. ластици пак ще дават такъв проблем. Просто трябва да има подложка за зареждане.

Идеята на Роб с пришиване на подложка на т-шърт не е лоша. Мислил ли си за нея? Имаме парчета неопрен и мога да помоля Качо да ти направи...
Колкото до "дамски" харпун, мини през магазина с жената, да й "хвърлим едно око" (напълно професионално ) и ще решим въпроса.

IMG_2472.JPG
(350 Kb) 434 свалено

Васко,
Една поставка за Комп. Мишка срязана на две
и залепена с със широк ластик (може и два).
Нося я под тънкия летен неопрен, но става и на голо .
Няма синки с нея
17
Да се опитам и аз да помогна:

[link]

[link]
18
Здр. vaskoprasko1 !
Scorpia 90 е така нареченият "харпун за начинаещи" на Rob Allen. Но е стар модел на изпълнение. Вероятността да се се нарани човек е голяма. Зареждането е трудно, няма пета, а ластика е 16 мм, т.е. доста силен за харпун без пета. Отскачане и изместването време на зареждането е много голямо. Може да работи добре с ластици до 12-13 мм. Вие най-вероятно сте пробвали да го заредите на сухо, което е много по-трудно от колкото във водата. По снимката се вижда, че сте заредили на една страна на гръдния си кош. Имате болка и травма на дясното ребро. Ако е пукнато реброто забравете за следващите 6 месеца да зареждате харпун. Следващия сезон е добре вашия познат да ви обясни как се зарежда безопасно харпун. Това с подложките което са написали колегите е много правилно и е за предпочитане за зареждане.
19
@Wishbone: Гледах тази пета за Векта в магазина и се чудих дали ще стане на моя. мисля, че ако може да я сложа ще ми реши проблема с приплъзването по джапанката.Ако смяташ, че монтажа и е осъществим в домашни условия веднага ще я поръчам. Със сигурност ще доведа жената да си избере харпун, но ще е есента. Сега не мога да я накарам да жертва свободен ден за пътуване ако не е до море дори и за нов харпун.
Искам да благодаря на теб и всички колеги, които отделиха от времето си за да ми помогнат. Ценя високо помощта ви и всяко едно мнение ще бъде взето под внимание.
20
Направи лека вдлъбнатина на джапанката на шмиргел и ще си решиши въпроса с приплъзването.

Поздрави.
Стр. 1 от 2 1 2 Следващ
Нови Продукти
Xifias standard diving weight 2kg

Цена: 29.00 Лв.
Spearfishing