Този сайт използва бисквити - Повече Информация. Приемам
Активни Потребители: 8 Гости: 20
Активни регистрирани потребители
22:53:39 - Semrush [Bot] [6964]
Теми на потребител
0:10:28 - Yandex [Bot] [0]
Тема
679:54:09 - Google [Bot] [88139]
Статии
0:17:37 - Elektro [1]
Форум
8:35:41 - Bing [Bot] [1408]
Тема
137:04:28 - Ahrefs [Bot] [28423]
Тема
2:46:48 - Tbot [Bot] [83]
Тема
1:31:37 - Majestic-12 [Bot] [944]
Viewing Picture
Активни анонимни потребители
0:13:05 [0]
Тема
0:02:23 [0]
Тема
0:01:54 [0]
Чат
0:13:05 [0]
Потребителски профил
0:01:07 [0]
Тема
0:07:52 [0]
Тема
0:05:13 [0]
Начална страница
0:02:15 [0]
Тема
0:04:18 [0]
Тема
0:14:15 [0]
Галерия
0:14:41 [0]
Тема
0:10:43 [0]
Тема
0:12:13 [0]
Тема
0:07:31 [0]
Тема
0:10:19 [0]
Потребителски профил
0:03:35 [2]
Тема
0:09:43 [0]
Тема
0:03:25 [0]
Тема
0:00:00 [0]
Тема
0:01:33 [0]
Тема
Отиди на Стр.:
Също на тази страница
Анонимен
0 Секунди
Форуми Подводна фотография Техники и пост-продукция
Калиброване на монитор...
Стр. 1 от 2 1 2 Следващ
1
Как всъщност се прави това!?
2
Зависи дали искаш да е професионално или не Има един уред за калиброване на монитор Gretagmacbeth, който се предлага в комплект с цветни скали и колориметър той е за професионална калибрация на монитори. Има и едно малко уредче Spyder2Expres за калибрация, което настройва монитора но е доста по неточно от горе описаният, разликата в парите са смешните 10 000 долара
Не всеки монитор обаче може да се калибрира... тези които са LCD не подлежат на калибриране и си носят заводските настройки....въпреки, че напоследък се твърди обратното... Дори и да е калибриран монитора гаранция за това, че което виждаш ще излезне на хартия няма никаква.
3
Технологията при калибрацията на мониторите е една и съща за всички уреди. Лепиш на монитора и оставяш да се калибрира.... процеса трае около 20 минути
4
който има уред да си признае мигом!
5
Към старите фотомагазини вървеше едно тулче Adobe Gamma. С негова помощ се прави приблизителна визуална калибрация на монитор. Изпълняваш няколко стъпки и трябва да има някакъв резултат, по-добър от нищо. Но! Недостатък, е че в един момент те пита какво ти е активното покритие (фосфора) на монитора. Ако телевизора ти не е Тринитрон, може само да гадаеш. Може би в такъв случай трябва да се избере P22, но не съм сигурен.
Има процедура по работата му е ако има мераклии мога да я обясня по-подробно.
Друга програмка за визуална калибрация е: WiziWYG XP за джамек ХР. При нея има повече стъпки и има един + - при избор на луминофор има опция LCD (не наркотика а течнокристалните дисплеи).
6
Калиброването само по себе си е настройка на нещо към нещо друго и за целта трябва да има някакъв еталон - мярка, стандарт, модел или мостра.
Уредът на Gretag съм го ползвал доста отдавна, преди 93-та г., когато се обединиха с Macbeth и си сляха имената. Той сравнява излъчваната от дисплея светлина със заложените в него тестови цвтове. Много е полезен при техническата настройка на тръбата, защото вкарва в стандарт интензитета на 3-те съставни светлини (цвята) и тяхното смесване в RGB стандарт, както и сивия баланс, който е основен критерий в случая. Който работи със CRT и може да намери чрез приятели, горещо го препоръчвам. Това е единствения !00% начин да сте сигурни, че мониторът ви работи в стандартен режим. Ако ползвате снимките си само за мултимедия, това е достатъчно. Ако обаче снимките ви ще се печатат на хартия, било на домашния фотопринтер, в близкото цифрово фотостудио или на офсет, горната калибровка ИЗОБЩО не ви решава проблема. Тук вече се намесват изключително много и от най-различно естество фактори - пигменти, хартии като повърхност и белота, химия и какво ли още не. Слава богу и за това си има лек, макар че и Lotdog е прав, че тук вече гаранцията си е Франция...
Тук вълшебната думичка е Adobe Gamma - Assen я спомена по-горе. Това не е някакво "тулче", а модул към повечето графични програми на Adobe. С инсталирането на Фотошоп, Илюстратор или ИнДизайн (за другите от пакета не съм сигурен) автоматично се инсталира и Gamma, като по подразбиране се мушва при програмите, които се стартират автоматично със зареждането на ОС (без значение Мас или Windows). Гамата работи бекграунд и няма видими атрибути по работното поле.
Ще ви дам един пример как процедирам аз с домашните си снимки, но това е начин, по който процедират и немалко професионалисти по цял свят.
1. Избирам си една богата на нюанси снимка. Добре е да има (ако може) не само чисти цветове (червено синьо зелено, пурпур (magenta), жълто, синьозелено (cyan), сиво и черно, но и по-трудни такива като лилави, тютюневи, кафяви и охрени тонове, и много важно - скинтон (това е цветът на човечката кожа).
2. След като съм я пипнал да ми хареса на монитора, я записвам на файл и отивам във фотостудиото (или пускам поръчка по интернет), като изрично упоменавам "БЕЗ КОРЕКЦИИ) Поръчвам формат поне 13/18 см.
3. Когато стане фотокопието, поставям го на добре осветено от мека дневна обедна светлина място. За целта не трябва да е пряка слънчева светлина. Аз си избирам облачно време, защото така цветната температура е между 5700 и 6800К в интервала от 11 до 14 ч. Мониторът трябва да е добре защитен от рефлекси и отблясъци, като добре виждате и снимката-еталон. Зареждам Фотошоп и файла, от който съм поръчал снимката и сравнявам.
4. От Start/Settings/Control Panel (Windows) стартирам Adobe Gamma. Ще се покаже този екран:


5. Аз тук отивам директно на Control Panel. Ето го следващия прозорец:6. Виждат се всичките контроли и моментното състояние на моя монитор. Вие ще трябва на място да си поиграете с всички параметри, за да усетите първо нещата. След като видите как действат контролите, внимателно започнете да доближавате цветовете на дисплея към цветовете на снимката. ВАЖНО! Всички проби и опити докато не сте уверени какво правите, в този прозорец трябва да завършват с CANCEL, защото ако потвърдите и запишете профайла, тази настройка ще смени за постоянно досегашната. Това не е болка за умиране, но трябва да помните името на предишния профайл, за да го заредите при нужда.
7. Когато сте сигурни, че сте постигнали максимална близост със снимката, можете да запишете файл с тези настройки. Кръстете си го така, че да ви подсеща за какви нужди е. Това е хубавото в Adobe Gamma, че можете да си направите и запишете настройки за всякакви печатарки след вас. Естествено, условието е и те да поддържат постоянни параметри при работата си.
В общи линии това е начин да виждате на екрана това, което ще получите от тези след вас. Разбира се, всичко в света на цветовете е обвързано с много условности, затова се запасете и с прилична доза компромис. Това правят ежедневно и най-големите профита.
Ако не ползвате продукти на Adobe и нямате инсталирана Гама, вижте в софта за управление на видеокартата си. Ati Catalyst Control Center предлага подобни възможности, като процедурата е същата. За GeForce не съм сигурен.
Поздрави,
Г.
7
Гриша ти направо ме уби,егат ти добрия,направо се изкорах! Браво и 6+ за познанията ти,направо хвърли всички в сянка!
8
Браво Гриша!
9
Това за снимката не съм се сещал.
В общи линии могат да се направят настройките и без снимка, като се следва съветника - стъпка по стъпка. Това в случай, че нямаме възможност да изкараме снимка от студио или цифрова печатница (като Екстрийм във Варна).
Няколко съвета:
1. При работа са Кирпич Гама, заменете тапета с рибите със неутрално сив такъв. Например стойности по RGB 128:128:128. В противен случай ще сте подлъгани от шарения фон.
2. При настройване на гамата на всеки един от компонентите червено, синьо и зелено, гледайте от далече квадратите. Ако сте с очила ги свалете. Не трябва да се виждат хоризонталните линии.
3. Добре е когато стигнете до определяне на цветовата температура със сивите квадрати, преди това се загледайте няколко минути през прозореца на вън. След това бързо преместете погледа към монитора и настройвайте.
4. Може би преди 3 трябваше да бъде: Това е малко противоречиво: или работете без изкуствена светлина (тя заблуждава) или с такова осветление в стаята, с каквото ще си обработвате снимките.
5. Всичко това правете, когато монитора е работил поне 20-30 минути.
6. Ако ще правите разпечатки на снимките и монитора ви поддържа различни цветови температури, спрете се на 6500°K. (Това може да се каже, че е бялото при дневна светлина) Това става от контролите на монитора: Color. В началото може да ви е малко неестествено, но бързо се свиква.

Ако ползвате метода на колегата Гринго, след това правете и другите си снимки, на същото място където сте направили и еталона. Задължително! Ако една снимка я разпичатате на 5 места, ще имате поне 6 различни резултата.

А, забравих: Ако преди това Вие или детето ви е джиткало Кънтър Страйк или Уоркрафт, рестартирайте щайгата. Или намерете в "C:\Program Files\Common Files\Adobe\Calibration" Adobe Gamma Loader.exe и го стартирайте. Така ще игнорирате промените в образа направени от драйвера на видеото по време на игра.
lotdog написа:
... тези които са LSD не подлежат на калибриране ..


Фильо МНОГО мога да спорят с теб тука :-) От скоро и аз съм с "плосък" телевизор. Освен че има хардуеарни настройки на гама, има и същите на цветовите канали (може едновременно или отделно да настройваш всеки от 3те цвята), бяла точка... всичко... Всичко се настройва от монитора, а не по софтеаурен път. В комбинация с добра видео карта, ефекта е зашеметяващ. От началото и аз бях мнго предубеден към тоя монитор, но след като пуснах доста неща за печат и получих съвпадение на цвета около 95% съм абсолютно доволен!!!
Абсолютно профисионален монитор, който не отстъпва по нищо на старите CRT монитори
А относно настройката, колегата го е показал нагледно. Браво!
11
Я издай какъв е монитора, че скоро ще трябва да вземам някакъв течнокристален по обемни причини.
12
Скуба възможно е да не съм прав... но все пак обикновеният монитор си е най-точен за мен. Според мен един LCD монитор винаги ще дава някакво отклонение дори да е минимално. Казвам това защото аз ползвам и двата вида монитори и след почти година работа останових, че LCD монитора не прави видима разлика от 5% при някой от цветовете... както и да го погледна си е недостатък. От друга стра на пък няма невъзможни неща... с тези темпове на технологично развитие... може и аз да не съм в час
Spider2Express казват, че става за калибрация както на обикновенни така и на LCD монитори. Чудя се и нещо друго... за какво да си калибрира човек монитора когато иска да пуска снимка на принтер? Това дето Gringo го е описал върши прекрасна работа за хора дето няма да пускат работа на капризен клиент за печат. Айде стига съм писал, че си стана като форум за Рекламисти, а не искам като влизам в сайта да се сещам за ежедневната ми работа....
13
LCD
14
Грешката е моя... Благодаря за корекцията колега
LSD: Lusy In sthe Sky with Diamonts
:-)
16
Скуба... Diamonds
17
Айде да се обадя и аз
Калибрирането на монитор е доста сложен процес и би следвало да се прави от човек, който е навътре в нещата.
За любителски нужди не се налага калибриране в повечето случаи.
Калибриране се налага, когато трябва точно (почти точно) да се пресъздаде някакъв цвят (цветове, нюанси) на друг носител, освен нашия харддиск. Ако обработваме снимки (примерно), които няма да напускат нашия компютър, калибрирането е ненужно. Ако даваме на приятел от нашите снимки (в електронен вариант), също не се налага калибриране - неговия монитор няма да е калибриран и няма да види нашите прекрасни цветове
Ако копираме обаче снимки на хартия и не ни харесва резултата (цветовете са доста различни) и ако това МНОГО ни дразни, тогава калибрирането е задължително. И пак няма гаранция, че цветовете ще излязат ТОЧНО така, както ги искаме, но поне ще се приближим до истината
Няма монитор, който не може да бъде калибриран. При едни резултатите обаче са по-добри, от колкото при други.
До скоро, най-често за работа с изображения се използваха ЦРТ монитори. Сега обаче не е така. Технологиите доста напреднаха и ЛЦД мониторите се използват масово. Професионалните ЛЦД монитори обаче струват десетки хиляди доларчета
За работа с изображения ВКЪЩИ е по-добре да се използва ЦРТ - по-евтин, цветовите преливки са по-плавни, изображението е по-меко. Ако се калибрира, трябва да е... примерно поне веднъж в месеца, защото нещата при него се променят със всеки изминал ден.
Ако обаче поради "обемни" причини решим да сменим ЦРТ с ЛЦД, трябва да знаем, че при последния, контраста е по-голям, но преливането на цветовете е по-рязко (говорим за монитори от порядъка на 300-400 лв.), което не трябва да ни притеснява за домашни нужди. Също така има промяна в това, което виждаме, в зависимост от ъгъла, под който гледаме, но се свиква. Може да се калибрира обаче. Колко добре ще стане - това е въпрос на качество на монитора.
И изниква въпроса за преценката - дали има смисъл да даваме маса пари, че да калибрираме евтин монитор, при положение че не вадим пари от това. И дали да купуваме по-скъп монитор?! :p

За професионална работа изобщо не говоря. Който се занимава професионално, знае какво да направи
18
scuba написа:

LSD: Lusy In sthe Sky with Diamonts
:-)

И къде го продават този монитор? И Люси ли е на небето или ползващия Люси е там?
assen написа:

Я издай какъв е монитора,..


EIZO
[link]
20
Уфффффф За Еизо мога само да си мечтая. (
Стр. 1 от 2 1 2 Следващ
Нови Продукти
Epsealon shaft Sandvik Mini Shark Pins 7mm

Цена: 0.00 Лв.
Spearfishing