Този сайт използва бисквити - Повече Информация. Приемам
Активни Потребители: 6 Гости: 17
Активни регистрирани потребители
5:27:32 - Semrush [Bot] [1903]
Тема
13:19:27 - Bing [Bot] [1527]
Тема
1:20:12 - Tbot [Bot] [38]
Тема
708:32:50 - Google [Bot] [90927]
Тема
165:43:09 - Ahrefs [Bot] [42672]
Потребителски профил
0:10:29 - petar.ptrv [10]
Начална страница
Активни анонимни потребители
0:02:46 [0]
Тема
0:13:50 [1]
Форум
0:05:04 [1]
Тема
0:00:46 [0]
Потребителски профил
0:04:59 [18]
Снимка
0:05:38 [0]
Потребителски профил
0:02:12 [0]
Разглежда Поверителност
0:13:27 [0]
Видове
0:01:31 [0]
Регистрация
0:03:29 [0]
Форум
0:02:11 [1]
Начална страница
0:02:13 [0]
Начална страница
0:06:30 [0]
Тема
0:07:38 [1]
Тема
0:03:15 [0]
Статии
0:00:00 [0]
Тема
0:05:16 [0]
Статии
Отиди на Стр.:
Също на тази страница
Анонимен
0 Секунди
Форуми Свободно гмуркане / Freediving Медицина на гмуркането
Налягане върху тъпанчето
Стр. 1 от 4 1 2 3 Следващ »
1
Снощи, на масата, влязохме в спор, кога налягането на водата върху тъпанчето е по-голямо и въобще има ли разлика, тоест не е ли еднакво.
Вариант 1 или 2 или винаги е еднакво?
2
Разбира се, че е същото, Юли, стига тъпанчето да остава в същата равнина при въртене на главата .
(демек, както си го нарисувал...)
3
Да, разбира се, както е на картинките, налягането ОТ ДВЕТЕ СТРАНИ на тъпанчето зависи само от дълбочината (=височината на водния стълб) и е еднакво в двете показани положения.
Спиър имаш 6+ за скиците като дизайн , накефиха ме ...налягането е еднакво
5
Тук без да съм спец, нещо ме човърка един закон на Паскал, който гласеше нещо такова: "Налягането върху повърхността на течност или газ, предизвикано от външна сила, се предава еднакво във всички посоки." Ако приемем, че налягането във воден басейн е породено от гравитацията, която се явява външна сила, то не би трябвало да има колебание по въпроса за верния отговор...
Тук обаче има нещо много интересно в практически аспекект, което касае безопасността на гмуркачите. Не е все едно за ухото в какво положение спрямо повърхността се намира, ако в него има затиснато мехурче въздух. Пак физиката може да обясни защо, но въздухът е склонен да излезе от там най-често, когато ухото е насочено с отвора си към повърхността. На по-голями дълбочини всички знаем какви са последствията...
6
Е Юли този който е спорил трябва да не е бил никак наясно за какво спори.Ако главата(или по скоро тъпанчето)ти е на примерно 10 метра и не променяш дълбочината какво значение има в каква позиция е тя,налягането така или иначе е едно и също върху тъпанчето,то ти действа като външна сила от всички страни.Темата е била подобна на тази в,която съм изпадал аз в обяснения на въпроса "Е как издържате на това налягане,сигурно си слагате някави тапи в ушите?" (и аз гледам като натровен,на въпроса с "интелигентен" извод)и са ми го задавали големи хора не веднъж.И аз в първия момент сигурно се досещате какво си казвам на ум! Но все пак започвам да обяснявам,че ако иска и слушалки да си сложи все тая,налягането си е налягане.
7
Гриша донякъде си прав,но според мен не съвсем.Обикновенно останалото мехурче в тъпанчето е риск(както съм учил) за лабиринтната криза,и тя става обикновенно когато се слезе на по дълбоко,а мехурчето си е там и няма значение в какво положение ти е главата,защото в даден момент,мехурето въздух бива рязко избутано,тъй като налягането във водата е станало достатъчно голямо за да го изтласка в страни,в следствие на което водата удря тъпанчето достатъчно голяма сила и площ на действие,което довежда до спукването му и по нататъшни последствия,които знаете.Така че,основния риск е колко е голямо налягане в този момент,когато имаме останал въздух в ухото,а не в какво положение е главата,но така мисля аз може и да греша.
8
Ok, но тогава защо калкана е сплескан отгоре и отдолу ами не отляво и отдясно след като силите на натиск са еднакви от всички страни
Нещо куца в цялата тая работа. Май пак Вов трябва с някоя формула да го обясни.
9
spear написа:

Ok, но тогава защо калкана е сплескан отгоре и отдолу ...


Калканът е сплескан, щото го таковала акулата... а на Ракът са му такива очите, щото е гледал!
:-)
10
Ахахаха, стига бе! Юли, ама ти сериозно ли...??? Уверявам те, че не налягането е сплескало калкана по този начин... Предполагам, че тази форма е "моделирана" с цел мимикрия и повече функционалност в битието му на дънна риба.
Иво, тук малко ще поспоря с теб. Въздухът като по-лек се стреми да изплува нагоре, което се улеснява или затруднява от позицията на главата и респективно, на ушната кухина. Опитай се да напълниш шише с вода в басейн, като държиш гърлото насочено към дъното. На този принцип се основава едно съоръжение, наречено "водолазната камбана". Същият принцип действа, когато пък обратно, се опитваш да си извадиш водата от ушите. Осланяш се на същите физични закони, когато си обръщаш ухото надолу, за да изтече...
Скромното ми мнение по основния въпрос за налягането е, че няма разлика в принципа на разпределение на посоката на налягането в атмосферата и под водата. Както на сушата на където и да си въртиш ушите, все тая, така и във водата
11
Разбира се това за калкана беше майтап ама това с рака ми хареса повече

А примерът с "водолазната камбана" по скоро променя леко въпроса. Значи все пак е опасен Вариант 2, защото въздухът зад тъпанчето в стремежа си да излезе може да го спука отвътре навън?

Къде е Вов, без формула е ясно че няма да стане номера
12
Въздуха зад тъпанчето няма как да спука мембраната,рязкото нахлуване на вода го пука,обикновенно се случава при по студена вода,това не знам защо е така!
Гриша,за какъв стремеж на въздуха говориш,след като имаш боне на главата,къде ще ходи тоя въздух?!Стои си в бонето и особенно като изплуваш,точно заради тоя му стремеж да излезе е винаги около ушите ти.А я ти като си в морето само си натисни бонето към лявото или дясното ухо да видиш за какъв вакум говорим,направо ти засмуква ухото,даже ти заглъхва малко,така че е по пътия дори на логиката,като се замисли човек напълно нормано е вътре в ушния канал да има остатъчни мехурчета въздух.Та ако имаш въздух ще си стои наоколо и точно от ушите по тудно излиза,защото бонето го държи! Но може и да греша,но такива са моите наблюдения над мен самия.
13
Изобщо не грешиш, бонето помага много!
Ние тук говорим по принцип. Просто не е зле да се знае как стоят нещата, защото не всички влизат с боне, дори при любителите на скуба в топлите води бонето е рядкост, а и има доста неекипирани харпунджии, като колегата в последния разказ , които са потенциално изложени на този риск. Аз самият съм имал такъв инцидент и съм го описал тук:
[link]
14
pipin162 написа:

Въздуха зад тъпанчето няма как да спука мембраната,рязкото нахлуване на вода го пука,обикновенно се случава при по студена вода,това не знам защо е така!Чувал съм ,че просто вътрешността на ухото изпада в "шок" от рязката промяна в температурата.До момента е било запълнено с въздух, който е бил с температура около 32-33 градуса (ако не и направо 36.5) и изведнъж влиза вода с 20-25 градуса по-студена от това.
А иначе на въпроса по темата мога да задам контравъпрос:
- Тогава има ли разлика в показанието на дълбокомерите ви в зависимост от това под какъв ъгъл сте си наклонили ръката, когато сте на дъното ?
15
Не се имам за спец.Аз съм практик а не теоретик, но и според мен налягането е едно и също, не зависимо от положението на ушната мида, а въздуха във вътрешното ухо е с налягане равно на околното, което ще рече, че на вътрешния опит на въздуха да излезе, противодейства вода с равно по сила и обратно по посока противодействие, но пак казвам това е само мое мнение.
16
Колегата в посления разказ се е хвърлил в така наречената поза "Руски чук" и потънал,точно като такъв! От тогава известен под кодовото име "Котвата"!
17
Общо е мнението че варианта няма значение, съгласен съм.
Искам само да добавя че колега, доктор по професия, само преди 20 дни, спука тъпанче ПРИ ИЗЛИЗАНЕ, 30 мин след като влезе да гмурка и може би беше направил 10 гмуркания за тези 30 мин.
Ей такива неща са необясними и понякокога законите във физиката не могат ги обяснят и от там въпроси като защо калкана е сплескан а на рака очите му стрърчат
18
ееееее - ама незнаете ли защо калкана е сплескан така ????
Оди - много груба грешка - не акулата клецала калкана , а кита , а на рака като ги видял не само очите му станали големи , ами и си променил посоката на ходене
20
Ха-ха-ха-ха, не се бях сетил за произхода на деформациите на калкана и другите сплеснати същества...
Въпросът с тъпанчето, така както е лесен за разбиране и решаване, е причинил много страдания, поради подценяване или страх от замърсяване или безхаберие...

И тук няма нужда от формули...

Нормално при гмуркане и потапяне, дори и без боне, в двете уши остава по едно мехурче въздух, допряно до тъпанчето. То служи за топлоизолация и човек може и с години да се гмурка и ако не върти глава, нищо! Ако обаче завърти глава, то обикновено е покрай дъното, т.е. където температурата е най-ниска (разликата, както написа Владо, от 34-36 град. до 10, 6, 2... си е огромна). Тогава става следното:
1. На мястото на въздуха с удар идва водата - малко като кавитация става, независимо, че тъпанчето и околните тъкани са меки и леко се огъват... Рязкото охлаждане трудно може да пробие невъзпалено, нормално здраво тъпанче, но със сигурност причинява болка - с различна сила.
2. Незабавно се извършва топлообмен - рязко се охлажда изключително финия механизъм на датчика за пространствено положение. В резултат той почва да подава към мозъка сигнали, РАЗЛИЧНИ от другия такъв датчик и различни от останалите източници на сигнали относно пространственото положение на гмуркача.
3. Мозъкът се обърква относно къде е горе и долу.
4.Всичко това става изведнъж, бързо и неочаквано. Причинява объркване и страх, може да прерастне в паника.
5. Добре е преди паниката съсредоточено да пуснем едно мехурче въздух икато не го изпускаме от поглед, да го следваме неотклонно - до повърхността...

Пукане на тъпанче
Едва ли е необходимо да се говори за пукане на тъпанче пред нашата аудитория, но все пак...
Пукане се получава в над 90% от случаите поради неизравняване или неспособност за изравняване, или късно започване на опити за изравняване.
Тъпанчето е тънко, и колкото и да е разтегливо, на някаква дълбочина се пука. Обемът на евстахиевата тръба е достатъчно голям, за да изисква доста допълнителен въздух, за изравняване налягането от двете страни на тъпанчето. Ако някой е решил (и аз срещам такива събеседници, за които разказа Иво) да достигне дъното, като мъжествено търпи на болка, ще го спука.
Добре е да спомена, че конструктивно Евстахиевата тръба не позволява изравняване, ако натискът откъм носоглътката е над някаква стойност. Това е различно изразено при различни хора и на някои ни се налага да изравняваме почти от повърхността...
Миналата година имах глупостта да не чуя/усетя, че при надуване е изпукало само едното ухо... Както съм се приготвил за 10-12 м дълбочина и си махам доста силно в първите метри, докато усетя натиска и разбера какво става, едва успях да променя посоката - обратно нагоре. Свалих маската, издухах носа, после предпазливо опитах, работи. Продължих си гмурканията, но все бях нащрек.
Стр. 1 от 4 1 2 3 Следващ »
Нови Продукти
MVD RAM Invert Roller Kit with Ball Bearings

Цена: 140.00 Лв.
Spearfishing