Този сайт използва бисквити - Повече Информация. Приемам
Активни Потребители: 5 Гости: 23
Активни регистрирани потребители
40:23:35 - Semrush [Bot] [23487]
Viewing Picture
10:20:07 - Bing [Bot] [1812]
Тема
19:02:07 - Ahrefs [Bot] [5307]
Тема
7:31:40 - Google [Bot] [213]
Тема
0:01:37 - Yandex [Bot] [0]
Новина
Активни анонимни потребители
0:12:56 [0]
Чат
0:14:52 [0]
Теми на потребител
0:06:27 [0]
Тема
0:01:12 [0]
Тема
0:06:31 [0]
Тема
0:07:43 [0]
Чат
0:13:45 [0]
Тема
0:00:31 [0]
Мнения на потребител
0:14:30 [0]
Теми на потребител
0:12:16 [0]
Потребителски профил
0:08:57 [0]
Тема
0:14:22 [0]
Потребителски профил
0:01:33 [0]
Тема
0:14:05 [0]
Downloading file
0:01:57 [0]
Мнения на потребител
0:00:52 [0]
Новина
0:00:00 [0]
Тема
0:08:20 [0]
Тема
0:01:20 [0]
Тема
1:17:24 [7]
Статии
0:02:33 [0]
Мнения на потребител
0:13:42 [0]
Галерия
0:00:09 [0]
Тема
Отиди на Стр.:
Също на тази страница
Анонимен
0 Секунди
Форуми Леководолазно дело Екипировка
MEVA
Стр. 1 от 2 1 2 Следващ
Някой да е ползвал или да е имал  бутилки с марка MEVA?
Фирмата е Чешка и има над 100 годишна история. Има представителство в София.
Попадна ми такава бутилка с работно налягане 250 атмосфери и изпитателно налягане 375 атмосфери. Бутилката е 20 годишна.
На бутилката са набити цифри "ss 04.04.09"
Въпроса ми е следния - означавали тази щампа че е правена водна проба на 4 април 2009г. и това "ss" какво означава?
Колко години е живота на стоманените бутилки и на колко години се прави водна проба?
Цифровата щампа означава, че бутилката е успешно преминала водна проба при изпитателното налягане от 375 атм. - което е с 50% по -високо от работното налягане на същата. Буквенната маркировка е инициала/ символа на изпитвателната станция. Общо прието правило е че - водната проба е валидна за 5 години от датата на последното изпробване, освен ако страната в която се използва има различни индустриални стандарти за употреба на такива. Много от scuba divers предпочитат и използват стоманените бутилки понеже те са по тежки и плувеца не се нуждае от толкова оловни тежести на колана. Те също се оказват и по издръжливи от алуминиевите. Някои от проблемите с алуминиевите бутилки : поради галванизационния процес между резбата на вентила ( кранчето) и резбата на гърлото на бутилката при наличието на солената вода алуминия започва да корозира и почва да изпуска, при намаляване на въздушното налягане в нея тя добива положителна плаваемост и почва да дърпа плувеца към повърхността, след продължително използване и пълнене алуминиевия материал се "изморява" и губи част от съпротивлението си при което бутилките започват да се "раздуват" при изпитателното налягане и това ги прави негодни за употреба. Стоманените бутилки нямат давност и фактически могат да се използват за много години напред в зависимост на техното състояние - как са използвани, пълнени и съхранявани. С компресиране на въздуха се компресират и влажността и кондензацията в бутилката. При използване и пълнене директно от малките портативни 4 степенни компресори от сорта на Мако ( Italy) , Ingerson Raund (USA) и др. , изсушителните "сухите" филтри се напояват твърде скоро и те се оказват не особенно ефикасни. Професионалните станций за пълнене използват така наречените " банки" при пълненето. Компресора нагнетява въздуха в банка от 8 до 10 индустриални по големина бутилки. Зареждането на бъздушната "банка" се прави препорачително по вечерно време, когато влажността на въздуха е по минимална - особенно когато тези станций са разположени около морето. Това дава възможност на въздуха в банката да преседи през нощта, да се охлади, конденсазията да се отдели и да се утай на дъното на големите бутилки. По този начин от банката ще има възможност да се прелива чист и изсушен въздух.
Стоманените бутилки трябва да се съхраняват , когато не са в употреба ( в мъртвия сезон) във вертикално / изправено положение и с известно количество сгъстен въздух в тях.По този начин ще се избегне навлизането на не филтриран или влажен въздух вътре. Освен това, ако е останало някаква влага и конденсазия тя ще се утай на дъното на бутилката, където дебелината на материала е 2-3 пъти по дебела от тази на стените и ръждата там няма да окаже голямо влияние върху здравината. След много годишна употреба възможно е да се образува и появи повърхностна ръжда по вътрешността на бутилката. Но това не е голям проблем. В бутилката се слагат специални керамични зърна и полировачен пясък и се върти на поставка - остановка докато вътрешните стени се изчистат. Този процес се извършва от повечето добре оборудвани и специализирани станции за зареждане на бутилки. Също така трябва да се прави и "очна" инспекция за вътрешното състояние на бутилката с инструмент "перископ" с малка лампичка на края за да се установи дали няма образувани дълбоки дупки от ръжда. Както и към останалата екипировка, когато се проявява достатъчно грижа стоманената бутилка ще може да се използва в продължение на много години.
Може би съм се впуснал много дълбоко по темата, но това е всичко което знам от опита си когато държах магазин за подводен спорт и станция за зареждане на бутилки в Кеу West ( Florida) .
Никога не е в повече да има по подробна информация по даден въпрос , понеже все на някого и някога ще му е полезна.
С поздрав
Джордан
3
Благодарим ти за изчерпателния пост.
А и да знаеш , че всичко което пишеш го следим с подчертан интерес!
Много изчерпателно.
Само не разбрах конкретно за България датата на щампата е кога е правена пробата или до кога важи. И трите цифри означават ден, месец, година или друга някаква комбинация.
Примерно за моята бутилка "ss 04.04.09" означава:
 - че е правена на четвърти април 2009г.
 - че важи до четвърти април 2009г.

Питам, защото чух няколко мнения - напълно противоположни.
Здравей Радулан,
Разбирам напълно проблема ти. Тази сутрин, за да съм още по сигурен че на са сменили нещо по стандартите за пробите по бутилките в последно време, отидах до професионалната станция за изпробване и пълнене на бутилки в града. Това е най голямата и добре оборудвана станция тука. Те са тези които изпробват и зареждат бутилките на полицията, пожарната и водните спасителни служби. Като се има на предвид че в нашия щат има 10.000 езера и дори реката Мисисипи минава през града, може да се извади представа с какъв опит са техниците там. Обясних им цялата история на бутилката ти : марка, произход, местонахождение и щампа. Всички беха единодушни че : това е датата на която е направена водната проба- и от този ден пробата е валидна за 5 години на напред! Пробата е извършена на 4 април 2009 г. Това е Интернационален /международен стандарт и еталон за маркиране.Те също имат опит с международните спасителни служби които идват тука при съвместни действия, обмяна на опит и стаж, така че това важи на всякъде. С други думи ти си готов за идващите сезони, та чак до 2014 година.
Желая ти приятно плуване с бутилката и ако намериш някъде там под водата Златното Съкровище - не ме забравяй. Не за другото, ами викай да помагаме !
Джордан
Малеее, тя стана страшна - да занимаваме хората...

Много ти благодаря.

А за съкровището - ще делим на две.
Има ново развитие по моя въпрос.

Здравей jordan hamilton.
По горе казваш  "...Това е Интернационален /международен стандарт и еталон за маркиране.Те също имат опит с международните спасителни служби които идват тука при съвместни действия, обмяна на опит и стаж, така че това важи на всякъде..."

Да, ама не.
Явно в България не се интересуват от международните стандарти, имат си БДС.
Във фирмата където са правили хидротеста ми обясниха, че щампата "ss 04.04.09" означава, че пробата е правена април 2004г. (първите четери цифри) и важи до 2009г. (последните две цифри).

Направиха ми нов хидротест и новата щампа е "ss 01.10.15" което ще рече, че е правена януари 2010г. и важи до 2015г. Като това е документирано писменно в протокол за изпитанието със серийния номер на бутилката и т.н. Така било по БДС.

Фирмата не е някое гаражче, занимава се корабно оборудване и доста други артикули и услуги. Казва се ВИСТАМАР. Имат си всички сертификати. Бяха много любезни и си свършиха работата бързо и коректно. Даже ми показаха филмче как са ми изпитвали бутилките - на някакъв модерен стенд по всички изисквания. Останох много доволен.
8
А колко струва хидротеста и проверяват ли бутилката за ръжда отвътре? Изсушават ли ги хубаво след теста?
На мен ми взеха по 10 лв. на бутилка.
Доколкото разбрах не са ги гледали обстойно от вътре, но все пак ми казаха, че са в добро състояние. Вътрешно почистване с химикали се прави с допълнителна уговорка срещу заплащане.
Не се възползвах от услугата чистене защото смятам сам да я свърша тази работа.
Друг е въпроса, че се съмнявам в резултата от химическото почистване. Бутилките ги взех с развити кранове, ще ги пълня със съчми и ще ги въртя на "чеверме", след това продухване със сгъстен въздух и това е.
После пискуструика отвън, подцинковане и боядисване.

Между другото приемам идей за типа на боята. В смисъл автомобилна, корабна или знам ли. Засега съм се спрял на прахово боядисване, но не знам дали е най-подходящо.

А, и друго - не знам какъв цвят да ги правя. Едно време руските бяха жълти, сега гледам, че ги правят бели с черни сектори. Ако някой даде акъл ще съм благодарен.
10
За боята - прочети с каква боя са боядисани бутилките на Аквалунг - някъде се споменаваше точно боята ... чакай да ровна нета
"● Защитена с многопластова боя с хромово покритие."
11
годността на стоманените бутилки е 40 години. а това със съчмите е май по-добрия варянт.
Не бих искал да останете с впечатление, че съм дал фалшива информация и съм подвел някого. Както написах отначало: това е общо прието като правило - обаче някои страни са си създали собствени стандарти за изпитване и маркиране, между които е и БГ. Което от своя страна е много добре , понеже всички там ще са на ясно с един установен държавен стандарт. Обикновенно при водните проби се издава и придружителен сертификат/ документ от станцията с името на фирмата, имената на техниците и производителния номер на бутилката където цялата тази информация е обяснена. Но вероятно бившия собственник я е загубил.
  Аз лично не съм голям привърженик на химическото почистване на вътрешността на бутилките - освен ако това е абсолютно необходимо поради натрупване на дебел слой на ръжда. Най -сполучливо е така въртенето на ,,чевърме,,. В никой случай да не се използват оловни съчми, понеже малко или много ще наслоят оловна следа по стените. Може да се използват такива стоманени, но най- добър резултат се постига с малки керамични топчета или цилиндърчета за полиране на метал. Въртенето на бутилката да се извърши на сравнително бавни обороти понеже ако се върти много бързо, полировачния материал ще почне да се върти  заедно с бутилката от центробежната си сила и няма да даде никакъв резултат. След това може да се продуха с дълга тръба вкарана дълбоко в бутилката. Не се препоръчва боядисването на вътрешността на бутилката. Повечето от боите съдържат различни химикали. При компресиране  в бутилката, въздуха  се загрява значително и затопля и стените на бутилката. При това затопляне започват да се отделят и така не желаните химически изпарения от боята във въздуха който ще се диша. Ако някоя фирма произвежда и  може да гарантира че техната боя няма да отделя никакви токсични газове при загряването и - то тогава може да се употреби за тази цел. Някои от активните леководолази правят така ,,Очна" инспекция на бутилките си на 3 или 5 години за по- голяма сигурност. Ти сам можеш да си направиш семпъл инструмент за инспекция от една лампичка за кола закачена на дълга пръчка и жичките свързани с акумулатора- само трябва да му измайсториш малко рефлекторче за да не ти блести обратно в очите.
   За боядисване на външността на бутилката имаш по голям избор. Праховото боядисване е от сорта на " порцеланово " покритие . Изглежда много добре и е красиво. Проблема е, когато малко се чукне някъде по скали, камъни или лодката и почва да се пука. Ако бутилката е поцинкована отвън е най- доброто разрешение. Ако не е, може да се сложи една ръка боя от цинков оксид ( мисля че се казваше така) или хромов ( пак нещо от този сорт) при което се получава добра химическа реакция и неутрализиране на железния  окис- ръждата. Не знам за каква автомобилна боя ще стане дума , понеже днес различните фирми използват такива на различни бази- нитро, алкидни, полиюретен и тн. Аз съм използвал с по- голям успех тези от епоксидните основи използвани за яхтите. Достатъчно са здрави, дори притежават известна  флексабилност ( гъвкавост) при удар и нараняване.
  За цвета на боята: По едно време излезнаха на мода различните цветове - дори съм виждал и розави и лилави бутилки ! След това ( искам пак да подчертая това ) някои страни си съставиха система / спецификация на цветовете на бутилките съобразно газовете пренасяни в тях - за да не се получи фатална грешка при зареждането им. Повечето от леководолазните бутилки са в така нареченото " спасително" жълто за да могат да  различат плувеца под водата в случай на авария. Боядисването в "бяло" е за да се намали топлинното поглъщане на слънчевите лъчи и съответно нагряване на бутилките при транспорта им. Днес бутилките които се използват за " Нитрокс" смес са боядисани с два цвята-зелено и жълто за да се отличават коренно от всички други. Така ,че ако в страната няма някаква специална  местна разпоредба за определен цвят на бутилки зареждани с компресиран въздух за дишане - те може да се боядисат по избор на собственника. За предпочитане са по светлите цветове поради това което споменах по горе.

       P.S.    Разбирам,  че от уважение и любезност се отнасяте към мен с "Г-н"  , което не е нужно. Аз съм само един обикновен  човек и един от вас. Ще оставиме само " Джордан" за да се различаваме  с моя съименник там - също Данчо, та да се знае за кого се говори.
 
За боята на външността
13
 Има един "инструмент"/за съжаление не му знам името/,който представлява едно снопче твърди,метални нишки,които са закачени свободно за една ос.При завъртане,/примерно от една обикновенна ръчна дрелка /центробежно се отварят и с абразивното си покритие почистват вътрешната повърхност на цилиндри.
 Според мен,това е удобен и удачен вариант,стига да си намериш такъв накрайник.
Колкото до боята ?! - по скоро е по-важно да се положи ламелен грунд под нея,щото боята така или иначе се бели при интензивно ползване - бутилките,колкото и да ги пазим ,няма как да не ги поочукваме - просто ползвай мрежа и това е ......но грунда /ламелен обаче - на BASF/ дава протекция на метала.
 Дано да съм ти бил полезен със съветите си !!


 p.s.
...опаа,писал съм едновременно с бат'Jordan
Доиде лятото, и бутилките са вече готови.
На първата снимка е веднага след пискоструиката.
На втората е след галванично подцинковане.
После установката за чевермето. Нямах друг материал, затова изолзвах стоманени съчми от лагери. Скороста на въртене е 20 обор. в мин. Въртях ги по 12 часа, което е 15000 оборота за всяка бутилка. Моторчето е от чистачки, колелцата от ролери, а установката от дъски скована за 15 мин. от подръчни дъски. Свърши си работата идеално.
Въпреки, че бяха почистени (до колкото е възможно) и издухани с въздух след чевермето излезе много ръжда. На снимката се вижда ръждата от една бутилка.
Съчмите като количество бяха един буркан "омния".
После се вижда последствията за съчмите след чевермето.
Най големия зор беше да изкарам съчмите от бутилката.
След чевермето на няколко пъти изплакнах с домашна ракия, докато излезе бистра и после с медицински спирт за да няма лош мирис и вкус. После продължително продухване с сгъстен въздух за да не остане никакв мирис.
И накрая прахово боядисване - полиестерна боя на фирмата Интерпон (Акзо Нобел). Цвета е RAL 1021.

Останах много доволен от резултата. Всички операции ги правих при приятели и познати и се разминах само с черпене. За 20 годишни ботилки смятам, че станаха идеални.
15
Само като информация :ако ръждата в една бутилка надвиши 3 %-тя не се допуска до хидростатичен тест !
16
radulan на този пясъкоструйник и галванизатор могат ли да обработят колесар за лодка около 4.50 метра?
spear - ами на тази конкретно не. Тя представлява един аквариум, горе долу 1,5м/0,8м/0,8м. Вътре се слага детайла и оператора си пъха ръцете в едни ръкавици. Долу има решетка с фуния и като се работи пясъка се събира долу и пак се подава към машината. Но иначе съм виждал в КРЗ голяма пискоструика, дето и камион може да обработи. Галваничната вана която ползвах също беше малка - 2,5м/1м/1м. Не знам къде има по голяма. Едно време имаше големи вани за подцинковане в КЗ, само, че не бяха галванични, а топло подцинковане.

yavorsub - това не го знаех. 3% от кое - от обема на бутилката, от масата на желязото или...
И на колко време, щото ако всяко лято си я чистя, от нея ще излиза малко ръжда.
18
ееееее, радулански, скапа ме с тази ПИСКОструйка, явно доста яко писка 
19
хахаха
20
На бутилката по стандарт трябва да е отбелязано теглото на бутилката.Ако тя загуби 3% в ръжда от стойността която е изписана -проверяващия е задължен да я бракува.

И аз не го знаех докато не се разделих с една нова бутилка с работно налягане 300 бара , понеже много старателно я "миехме" след употреба.
Стр. 1 от 2 1 2 Следващ
Нови Продукти
Scorpena mask N Yellow

Цена: 79.00 Лв.
Spearfishing