Този сайт използва бисквити - Повече Информация. Приемам
Активни Потребители: 6 Гости: 8
Активни регистрирани потребители
19:48:27 - Google [Bot] [29535]
Тема
19:48:23 - Ahrefs [Bot] [8107]
Тема
1:02:53 - Tbot [Bot] [35]
Тема
11:36:20 - Semrush [Bot] [3747]
Тема
8:36:13 - Bing [Bot] [1224]
Тема
0:08:36 - Yandex [Bot] [0]
Статии
Активни анонимни потребители
0:14:02 [0]
Потребителски профил
0:08:38 [0]
Добави Нова Тема
0:01:58 [0]
Тема
0:02:37 [0]
Тема
0:07:57 [0]
Тема
0:00:00 [0]
Тема
0:10:40 [0]
Потребителски профил
0:11:30 [7]
Коментари
Отиди на Стр.:
Също на тази страница
Анонимен
0 Секунди
Форуми Свободно гмуркане / Freediving Медицина на гмуркането
Samba-black out
121
Яворе, да споделя впечатленията си от изплуване с поставяне шнорхела обратно в устата ... Става, работи метода, само дето като си отвориш устата да го захапеш отново, се нарушава уплътнението на маската по лицето и влиза вода. Вероятно по тази причина си вдигате брадата много нагоре, та маската да е хоризонтално на повърхността? Тогава вода не влиза, пробвах ... Лично за мене надали ще има приложение такова изплуване - прекалено много ме забавя, а и не е толкова важно да си абсолютно безшумен в океана - рифовете тук генерират много шум, не е като в Средиземноморието ...
122
Ачо прави това движение в последните 5-6 метра -когато вече не махаш с плавниците, когато си дръпнал въздуха от маската и най-вече не толкова да си безшумен а за да минимализираш времето до първата глътка въздух.По този начин първото което имаш да направиш е да ... си поемеш въздух.
123
Темата наистина е много интересна. Нека и аз споделя нещо. Навремето като хлапе си правих упражнения по статична апнеа. Естествено хипервентилирах яко. Стигаше се то там, че ми изтръпваха крака и ръцете от към малките пръсти, изтръпваха ми още и устните, повече горната, но тогава това не ме плашеше. Важното беше за да се издържи повече!!! Глупаво, нали!?! След това си гледах часовника (Польот) и към третата минута започваше да ми причернява, а като затварях очи се виждаха малки искрички и кръгчета (като сапунени мехурчета) на тъмно сиво-кафяв фон... Бил съм на 12-13 години и съзнавах, че това не е най-разумното нещо, но какво да се прави - момчешка страст! По този начин се постигаше максимално време в апнеа. Отбелязвам че това го практикувах само на сушата. Хубавото е, че започнах сравнително добре да познавам симптомите и като бях в морето не прекалявах с раздишването и за щастие никога не съм стигал до такива крайности при реално гмуркане. Другото е, че винаги си оставям резерв от време като дойде време да тръгна нагоре. Философията ми е такава: ако ми остава време по-малко от необходимото да видя и уцеля риба и после да я хвана с пръсти в хрилете и да изляза с нея, просто се качвам. Какъв е смисъла да остана още 15-20 секунди и после да дърпам рибата са опашката със стрелата? Вероятността да се скъса е голяма (освен ако и рибата не е много голяма). В допълнение освен по-големия риск ще е необходима по-голяма почивка горе, а така се губи повече време, поне според мен.

Искам още да споделя и аз нещо за шнорхела. Това е техника до която съм достигнал сам, но съм почти сигурен, че и други я ползват. Със самото тръгване надолу си отварям устата и шнорхелът се пълни моментално с вода. После пак си го захапвам и си ми стои в устата през цялото време. Така не използвам ръка за да го налапам пак. Горе, последните 50 см преди повърхността лекичко започвам да издишам, а на повърхността направо вдишвам. Лесно и просто! ... и много тихо!!!
124
Да Оги и ако недай боже се случи нещо вероятността да се нагълта с вода гмуркача след като се е съвзел след евентуалната загуба на съзнание-почти винаги (статистически )води до удавяне.
125
Момчета много съм горд със себе си ... днес треснах 3.15 минути апнея като изминах 70 метра ходейки ( първо изминах 30м, след което стоях на едно място и после още 40м.) Много въодушевен от резултата направих и три опита на статична апнея като последния беше и личен рекорд 4 минути и 30 секунди. Много се учудих понеже не се бях опитвал от миналата година и тогава правех само до 3 мин. и 10 сек. статична
126
blackout

127
Поздравления atoman, аз отскоро тренирам апнея - според препоръките и аз ходя по улиците без да дишам. Колко време седя на едно място при опита на динамична?
128
Мерси vektorz :-) На едно място стоях 2 мин и 13 сек. Обаче това го правя на 6 опит като първия опит като цяло продължава 1 мин. и 40 сек. А в неделя бях на басейн и се оказа че давам доста по ниски резултати. направих 3 мин. и 16 сек. статична. Предполагам че беше заради температурата на водата която беше 23 - 24 градуса а и може би защото не можах да се концентрирам много успешно.
129
Колеги, дайте тренировките по статична в друг тема ПЛЗ. Тази е твърде важна за small talk
130
Браво Юли! Ето, ако случайно на някой не му се вярва, този колега от филмчето и всеки друг на негово място, си беше заминал във вечните подводни ловни дълбини, ако нямаше НАБЛЮДАВАЩИ/осигуряващи хора около него...
Също би било добре, осигуряващият, освен да държи главата над водата, да направи и малко изкуствено дишане, две -три вдишвания уста в уста... Вижда се как конкретният колега, въпреки съветите на околните, беше доста стреснат и се колебаеше какво точно да направи..

И... при тези състояния, дори и с оказването на помощ, умирането на мозъчни и възможно някои други клетки, е в кърпа вързано. Ние си мислим (поне аз), че понеже мозъчните са много, не е толкова страшно... Но може ли някой да каже КОИ точно умират в тези секунди на кислороден недостиг?
Може, разбира се, да се смята, че първи умират тези клетки, които са най-"уморени", недоспали, най-недостатъчно снабдени с О2, предварително леко увредени от пиене, пушене, преяждане, "вътрешно" замърсяване, от предишни тежки болести и др. подобни, но това не ни помага особено.
Вероятно мнозина сме забелязали, че тези, великите (сериозно) гмуркачи, покорители на дълбочини от 60 м и повече, особено по време на състезания и тренировки, изглеждат доста по-възрастни от годините си... При това техните активни белодробни обеми започват горе-долу от 7 литра (!!!), имат специално хранене, почивки и пр. и пр.
Така, че, според мен, тренировките - само със специално наблюдаващ, компетентен колега, а на лов - всяко гмуркане е добре подготвено/раздишано и когато няма риба тръгвам нагоре и излизам с резерв около 8-10 секунди...
131
Юли, това е пример за Samba... Виж как неконтрлирано се движат крайниците на Ерик.
132
Аз защо не мога да го отворя?
133
Първо трябва да си свалиш клипчето после се гледа с кой да е Player. Не бях изгледал видеото .... но това с леките поклащания сякаш се опитваш да запазиш равновесие в момента в който се върна в съзнание съм го изпитвал ! ! ! Не във водата слава Богу. Там никога не правя такива експерименти ! ! ! Но определено съм бил на границата преди Самбата, може би няколко секунди ! ! !
134
Много грозен гърч получи този гмуркач,чак ми стана малко тъжно за него,въобще не знаеше къде се намира.
135
Аз по миналата година пък, при едно гмуркане се заседях необичайно много за мен, а не получих никакъв порив за дишане. Усетих се на време, че това не е нормално и изплувах веднага. Може би следващото щеше да е припадък, ако не бях изплувал.
136
това ако ти се случи в морето си отиваш
137
Yavorsub написа:

Аз защо не мога да го отворя?


Яво кликни с десен бутон върху картинката и избери "съхрани" някъде на компа ти. След като се дръпне го стартирай.

Направи ми впечатление че момчето дойде на себе си след като му духнаха в лицето. При самба в басейн явно не е нужно изкуствено дишане ами по скоро предизвикване на усет за въздух, полъх...

ето тука още един блекаут, пак с духване в лицето идва на себе си:

138
Колеги,

Дълго мислих дали да пиша, но реших, че май трябва. Искам да споделя с вас какво е усещането, когато си с човек който е "прибелил" очи и трябва да се действа на момента, защото просто няма никой друг - просто ти и смъртта. Може да не било толкова страшно, но за мен това са мигове, които ще помня цял живот. Тази тема, или по-скоро видео клипчетата на Spear, ме върнаха назад във времето и реших, че ако случай но на някой му се наложи да действа точно и правилно на момента, е по-добре да споделя преживяното, за да сте подготвени. И така, случвало ми се е четири пъти. За щастие никога не се е стигало да фатален край. Хубавото е, че винаги цялата офанзива е траяла буквално само няколко секунди. Първите два пъти се шашнах (за милисекунди) и с крясък и разтърсване "животът" се върна. Всичко беше толкова бързо, че нямаше време за друго. Третият път бях токова хладнокръвен! Повярвайте, изобщо не е трудно. Отворих устата, надух съвсем леко и дробовете се напълниха като мях - леко и бързо, после притиснах с длани гръдния кош и въздуха си излезе, като посегнах за втора глътка въздух, очите "прогледнаха" и ме попитаха "Какво стана?" ... Ами какво стана - разплаках се! Тук е времето да ви кажа, че преди това съм бил поне три пъти на курс за оказване на долекарска помощ, та даже имам и сертификат за това. Работата ми го изисква. Всичко като теория си го знаех, но на практика е малко по-стряскащо... Четвъртият път не е толкова драматичен, защото, слава богу, до въпросът "Какво стана?" се стигна още преди глътката въздух.

Това, което искам да споделя с вас като опит е: НЕ ЧАКАЙТЕ, НЕ Е СТРАШНО! (Въпреки, че аз се уплаших). Ако случайно сте свидетел на човек който има нужда от помощ, духнете му в устата и му надуйте дробовете! Изобщо не е трудно. Просто бъдете уверени! Дано никому не се наложи! Завършвам като ще повторя думите на Vov (мисля, че той го каза) - периодичното повтаряне или препрочитане на теорията, дори без реални тренировки, също е от огромна полза в такива ситуации.

Хайде, отивам да видя да кача нещо по-весело в галерията, че много сериозно стана...

Със здраве!
139
...Тренировки са нужни всекиму, ако не гмурка поне един път на седмица редовно и иска да е във форма когато дойде рибата...
Тези два случая, показани по-горе, са примери, как НЕ трябва да се пресилват нещата.
На доста подробния филм по Дискавъри много добре се вижда как Таня Стрийтър много се старае, макар и не винаги успешно, да не допусне загуба на съзнание при тренировката на нейния обучаем...
Та, когато се организират такива тренировки - за статична и динамична апнеа, е много важно непрекъснатото компетентно наблюдение на трениращия от осигуряващия/провеждащия тренировката... При всеки човек последните секунди преди загубата на съзнание протичат с малки разлики. Дори един и същ гмуркач може да реагира различно в дадена тренировка, в зависимост от много фактори, които не можем да отчетем предварително.
Все пак не е трудно да се направи уговорка, и когато осигуряващият преброи ПРИМЕРНО 4-5 порива за вдишване, да подаде гласова команда "Ако ме чуваш, дай знак". Ако трениращият не повдигне пръст, значи командата е подадена късно и трябва незабавно да се прекрати апнеата - вече сме във фазата на постепенно губене на съзнание, или вече е загубено...
В случаи, като на филмчетата, тренировките за деня се прекратявт - за загубилия съзнание. Дава си почивка, до края на деня може да изпълни други упражнения, но без апнеа. Най-добре е да изпълни сън, колкото може по-скоро след загубата на съзнание...
Друга мярка за безопасност е статичните апнеи да се провеждат на дълбочини около 1 м - това улеснява оказването на помощ и намалява времето, прекарано в хипоксия..
При тренировки на ДИНАМИЧНА апнеа разчетът се прави така, че метрите, при които се очаква загуба на съзнание, да се плуват в плитката част на басейна/морето. И ако плитката част е над 160-170 см, да има двама колеги във водата, с плавници и с тренирана готовност и умения как ТОЧНО да хванат губещия съзнание, как да го извъртят, как да му държат главата над водата и да му вдишат и издишат няколко пъти устав уста.
Естествено всички трениращи трябва да са наспани и поне в добра психо-физическа форма...
При тренировките във вода се упражняват няколко неща едновременно:
- дишане;
- отпускане на неизползвани мускули;
- повишаване способностите на мускулите за безкислородно дишане;
- работа с екипировката и др.

Има и едно просто и безопасно упражнение за увеличаване на полезния обем на белия дроб: просто издишваме пълно и започваме вдишване с движение на диафрагмата надолу, след това средната и горната част на гръдния кош. В крайното положение се опитваме да разтворим още малко, да увеличим разстоянията между ребрата...Задържаме 3-4-6 секунди, бавно издишваме докрай (някои препоръчват - по реда на вдишване, други - по обратен ред) и - пак вдишване и т.н. Който има възможност да си премери полезния обем, ще установи значителен прираст . Тази тренировка може да се прави почти постоянно... и така да се поддържа възможния голям полезен/работен обем, а и еластичността на диафрагмата и междуребрените връзки.

Бележка: Прекомерното движение на диафрагмата може да задейства перисталтиката на червата, дори неудържимо...
140
Според Ерик Фатах, обяснението е просто - ако можеш да се докараш до състояние на самбар предхождащо блекаута това ясно показва, че си прекалил с раздишването...
Нови Продукти
MVD Predator Zeso RAM Invert Roller

Цена: 0.00 Лв.
Spearfishing