Този сайт използва бисквити - Повече Информация. Приемам
Активни Потребители: 6 Гости: 7
Активни регистрирани потребители
18:13:09 - Google [Bot] [26876]
Downloading file
18:13:05 - Ahrefs [Bot] [6800]
Тема
10:01:02 - Semrush [Bot] [3257]
Потребителски профил
0:46:54 - Tbot [Bot] [19]
Тема
7:00:55 - Bing [Bot] [964]
Тема
0:07:17 - Yandex [Bot] [0]
Тема
Активни анонимни потребители
0:12:42 [0]
Чат
0:00:00 [0]
Тема
0:11:02 [1]
Форум
0:01:55 [0]
Статии
0:07:37 [0]
Статии
0:04:02 [0]
Тема
0:03:03 [0]
Тема
Също на тази страница
Анонимен
0 Секунди
Форуми Подводен риболов Екипировка
Ластиците с малка дупка
1
1
Понеже тойзи ми ти въпрос не ми дава да спя от едно известно време,
Някой може ли да ми каже какво се постига с ластик с малка дупка, което не може да стане с по-къс ластик с голяма дупка?
2
Според мен само начално по- добро ускорение....но въпроса ми се струва подвеждащ
...така или иначе интересен технически въпрос, тука ще трябва да се изказват майсторите, не се бях замислял
3
@Manta: Не е, наистина се чудя.
А началното ускорение няма ли също да е еднакво?
4
И мен ме мъчи тоз въпрос, ама май е по-скоро въпрос на мода последните години. Чисто опитно не съм усетил някаква фамозна разлика при стрелба с 2х14 малка дупка vs. 2х14 голяма дупка. Иначе нали вече има и ластици без дупка. Мисля си, че там вече може да има някаква осезаема разлика, ако приемем, че при ластиците с дупка влиза някаква вода вътре, която при изстрел им скапва работата.
5
Не мръзнат в студена вода
6
По-малката дупка осначава по-голямо количество ластик-това го знаеш! По-малкия диаметър пък означава по-малко съпротивление при свиване и от там -по-голяма скорост на съкращаване -и това го знаеш.
По тази логика трябва да стреляме с 9мм ластик ? Да ама не ! "Учените" опитали и пробвали всички комбинаци и стигнали до заключение че най-добро съотношение на дебелина /скорст дават именно 14ки с малък диаметър = скорост на 14ки и сила на 16ки.
По памет мисля че след тях даваха не 16ките както би било логично а 17ките -пак с малък диаметър.
7
Аз не можах нищо да разбера незнам за Wishi-то
8
Не знам дали се повишава или намалява КПД-Ма_Пе_Де и т.н. Но при мен е факт, че до сега не ми е излизала дайнемата от ластика с малка дупка, а от ластици с по-голям диаметър на отвора, ми се е случвало няколко пъти.
9
Цял ден вчера пиша домашно...

Намерих един пост от ........ 2013 година, който тотално съвпада с моето усещане. Писал го е някой си Nikmal, който като мен си е блъскал главата. Има го тук: [link] , но после го видях препостнат и в DeeperBlue и на други места.

Ще се пробвам да го преведа, но не забравяйте, че е от преди 5 години. Моите бележки са в червено.


"
ФАКТИ И МИТОВЕ ЗА ЛАСТИЦИТЕ
Основни факти: Primeline прави най-добрите и ластици в целия свят и е признат лидер в производството на ластици за харпуни.
Някои от нещата, които открих са в разрез с спазваните като религия аксиоми, фирмената политика и мненията на утвърдени членове на общността ни и дилъри. Дилърите изтъкват разликите за да разграничат предлаганите от тях продукти като уникални и по-добри. Според мен в момента се сблъскваме с маркетингова истерия. Това си е бизнес - лошо няма.

Утвърдена аксиома #1
Дилърите продават като изтъкват факта, че предлагат пресен ластик и твърдят, че ластикът старее бързо.

Primeline Industries казва “Ластици съхранявани правилно без излагане на слънчева светлина и озон и при температури между 50 и 80 градуса (фаренхайт, калкулирано 10 - 27 C) имат трайност 30 години. Всъщност, според експерти, ластикът става по-мощен след изтичане на едногодишен период, защото продължава да "зрее". Най-силен ластикът става след една година. След този период ластикът остава стабилен в продължение на десетилетия, стига да се съхранява правилно и запазва сравнително константна мощност.

Твърди се, че след като един ластик се върже, мястото на възела напряга ластика в мястото на възела. Ако това стартира хронометъра на дегенерацията, то незавързания ластик в магазините би трябвало да остане добър с години.

Утвърдена аксиома #2
Дилърите изтъкват факта, че ластиците, които продават са с тънка черна стена, която покрива кехлибарената сърцевина и това е най-доброто в света, защото предотвратява разпада под UV лъчението и запазва чиста кехлибарената сърцевина. Тъй като няма боя, каучукът не е разреден.

Към каучуковата смес се добавя смола, която да създаде цвета. Каучукът без смола има близък до кехлибарения цвят. Тъй като кехлибарът е полупрозрачен, това позволява на Primeline да регулира производството и да прави ластика с еднакви качества по цялата дължина. Ако каучукът се смеси със смола, то тогава процесът на производството не подлежи на настройка.

Според Primeline Industries, дори за изцяло черен ластик се добавя толкова малко количество смола, че разликата между него и чист кехлибар е изключително малка, ако може изобщо да бъде усетена. Калкулаторът на силата (Файл, който е бил достъпен на страницата на Primeline, но вече го няма и не успявам да го намеря) не отчита значителна разлика между цветен и кехлибарен ластик.

Аз лично смятам, че все още може да се твърди, че кехлибареният ластик е по-чист и следователно - по-добър, колкото и незначително да е това. Колкото до разпада на каучука под UV лъчение, това става бавно и няма данни, които да потвърждават, че черната външна стена или изцяло черният латекс са фактор възпиращ разпада на каучуковите ластици. Наясно съм, че това е повсеместно разпространено твърдение - само казвам, че няма данни, които да го подкрепят.

Също така разбирам, че някои гмуркачи препоръчват ластиците да се държат във фризера за да се удължи животът им. Според експертите на Primeline, това не бива да се прави, защото ледените кристали, които могат да се образуват в каучука и да го наранят. По добре ги слагайте в хладилника, ако сте фен на това поверие.

Утвърдена аксиома #3
Най популярният вътрешен диаметър (ID) на ластиците за харпун е 1/8” (3.175 мм.). ID е вътрешният диаметър на каучуковия ластик - малката дупка в средата. Разрезът на типичен ластик 5/8” (15.875 мм), външният диаметър ще е 5/8” (15.875 мм), дебелината на дясната стена ще е 1/4” (6.35 мм), дупката ще е е 1/8” (3.175 мм.), и лявата стена ще е 1/4” (6.35 мм), или общо 5/8” (15.875 мм). Някои европейци ползват ластик с ID 1/16” (1.5875 мм), което прави външната стена малко по-дебела. Предполаганата полза е два пъти повече каучук и по-малък вътрешен обем, задържащ вода. Вкарах данните в калкулатора на силата на Primeline и той отчете 3% увеличение на мощността. Около два паунда (0.907185 кг) допълнителна тяга.

Този ID (1.5875 мм) не е широко разпространен в САЩ, но се превръща в стандарт за Европа. Струва повече и изисква специално производство от Primeline с по-големи минимални количества на поръчката, в сравнение със стандартните ластици 5/8” (15.875 мм) x 1/8” (3.175 мм.).
Струва ли си? Ами поръчах един комплект за моя Wong 55” GR но още не съм тествал. Експериментирането си е кеф, макар че излиза скъпо.

Ами ластиците на Rob Allen? Или сините на Mako? А червените на Hammerhead? E, звъннах на Mako и те казаха, че няма никаква разлика в работата между техния черен Primeline (в момента 5/8” (15.875 мм) x 1/8” (3.175 мм.) струва $2.70 за фут (30.48 см.) и техния син Primeline (в момента $4.38 за фут). Това е разлика в цената от $1.68 за фут. Смятате ли, че на рибата и пука с какъв цвят ластици ще я гръмнете? Нямаха черни в наличност и ми предложиха сини за същата цена.

Всички ластици на Primeline използват абсолютно една и съща каучукова смес. Няма никакво значение какъв цвят смола влагат. Могат да имат различни спецификации относно дебелината на външния слой спрямо кехлибарената сърцевина и придобиващата популярност дупка 1/16” (1.5875 мм), но в крайна сметка, това е един и същи материал, който просто се аранжира в различни конфигурации и цветове.

Ефектът на плацебото се експлоатира, защото вярваме, че ако едно нещо струва повече, то би трябвало да е по-хубаво и да работи по-добре. Добавената смола е почти пренебрежима и чисто конструктивно, най-евтиният Primeline който можете да намерите, независимо от опаковката ще е със същите качества. Както и да наречеш една роза, тя си остава роза. Много от вас са уверени и просто знаят, че ластикът, който ползват е най-добрият. Просто такова е усещането ви. Ще ви помоля да направите крачка назад и да помислите, че без значение колко успешно ловите със сетъпа, с който стреляте, че може би просто сте добри и можете да убивате риба и с ластици от вътрешна гума."

Като прочетох това, аз лично говорих с Rob Allen и Epsealon, защото работя с тях. Моля не възприемайте това като някаква реклама, просто само до тях имам реален достъп без да ми пробутват маркетинг. И двете фирми потвърдиха, но Rob Allen ми обясни и нещо друго. Primeline дават допустими разлики в дебелината на ластиците. Проверих на сайта им - така е. За ластици с дебелина на стената от 1.190625 мм до 3.175 мм дават +/- 0.396875, което е близо половин милиметър. За по-дебели стени на ластици Primeline казва, че разликите "могат да варират", без да се ангажира с конкретни стойности. Това е обяснимо, при положение, че технологията им е с потапяне на ластика до постепенното достигане на дебелината - и това е възможно най-добрата технология. Това което е по-различно при ластиците на Rob Allen е елиминирането на точно тези толеранси в мощността на ластика между отделните партиди. Роб Алън изискват от Primeline да тестват всеки произведен ластик и той да е с абсолютно еднакви характеристики между партидите. Като резултат Rob Allen купува ластиците от Primeline 30% по-скъпо от останалите фирми но гарантира абсолютно идентични ластици. Според Rob Allen те правят това от момента, в който са установили грандиозна 28% разлика в представянето на едни и същи ластици от две различни партиди.

Попитах Rob Allen защо не ползват ластици с по-малък ID и отговорът беше, че през последните 10 години не са видяли някаква значителна полза от това.
10
От личен опит, поради факта че обичам да експериментирам съм пробвал доста типове ластици.
Като цяло рибите ги стрелям еднакво без знаение на ластиците

Важно е добрия баланс и подбор между 3-те основни фактора : ластик, стрела и харпун за да получим добър краен резултат .
11
@martinbar74:
Марти, абсолютно вярно. И аз съм пробвал всичко, което продавам и много други неща, които не продавам. И казаното от теб е факт.
Но тук реално въпросът е вярно ли е наистина, че ластиците с малка дупка превъзхождат тези с нормална или това е поредното интернет залитане... ?
12
Wishi, първо искам да ти благодаря за положеният труд и отделеното време, смятам че си свършил добра работа и искам да ти споделя и конкретизирам какво имах в предвид под начално ускорение.
Мисля по- точно трябва да се нарече - по-твърдо или рязко изхвърляне на стрелата. Разбира се не съм имал в предвид някакво фрапиращо свойство..ние говорим за милимундри . При положение че, изстрелването на стрелата е по- рязко хърпуна може да кривне на някъде.
В подводният риболов съм аматьор но дълги години се занимавах със спортна стрелба с пистолет и от там съм разбрал и усетил разликата от ,,мекият,, патрон и този който е с високо начялно ускорение , от тука предположих че,при еднакви параметри и материал на ластика този който е с повече грамаж на см.ще бъде по пъргав в началото или при самото откачане на стрелата от...Да го кажем спусъка
...за това е ценно колеги които ,,спят,,във водата при дебнене на риби да си кажат мнението .
1
Нови Продукти
Rob Allen 6.6 Triple Pinned Shaft

Цена: 0.00 Лв.
Spearfishing