Този сайт използва бисквити - Повече Информация. Приемам
Активни Потребители: 7 Гости: 17
Активни регистрирани потребители
3:40:44 - Bing [Bot] [5206]
Тема
125:00:33 - Google [Bot] [7001]
Снимка
0:08:34 - Yandex [Bot] [0]
Тема
3:40:02 - Semrush [Bot] [2486]
Viewing Picture
0:34:51 - boysa [7]
Мнения на потребител
0:05:57 - Elektro [0]
Форум
9:22:34 - Ahrefs [Bot] [5202]
Тема
Активни анонимни потребители
0:02:32 [0]
Статии
0:08:23 [0]
Снимка
0:09:54 [0]
Тема
0:13:36 [0]
Начална страница
0:00:35 [0]
Тема
0:07:29 [0]
Мнения на потребител
0:08:32 [0]
Чат
0:01:45 [0]
Тема
0:09:39 [0]
Тема
0:04:14 [0]
Тема
0:06:58 [0]
Тема
0:04:06 [0]
Тема
0:03:00 [0]
Снимка
0:07:18 [0]
Тема
0:00:00 [0]
Тема
0:10:27 [0]
Тема
0:11:40 [0]
Теми на потребител
Отиди на Стр.:
Също на тази страница
Анонимен
0 Секунди
Форуми Подводен риболов Обща дискусия
Подостряне на стрела в София
21
@atoman: Ами, да си сложим и по едно менгеме на буя, за по удобно.
Май нещо много я задълбахме тази тема с подострянето на стрелата.
22
Разглеждайки руските форуми, тази тема (за заточването на стрелата) , като че ли е изключително важна.
Там има цели раздели от форумите, занимаващи се с оформянето на върховете (наконечники) .Има какви ли не еквилибристики по темата. Дюбели, зенкери, оловни щокабсорбери и т.н и т.н.
От моя скромен опит под водата смея да твърдя следното: Риба да има.
Иначе нещата като цяло могат да се оформят в две категории:
1. За лов на по-дребни риби - кефалови (платерини и т.н) по-тъпия връх кара стрелата да спре в рибата, което ще рече, че в рибата остава едно значително количество от кинетичната енергия, което я убива.Острия връх и оставя много живот и има голям шанс да се бори и скъса, като ни остави само с неприятния спомен.

2. Лов на трофейни едри риби. Там с тъп връх и кинетична енергия, да претрепем рибата шанса е минимален.Така че там по-добре е остър връх , койдо да прониже рибата от край до край и най-добре, ако рибата остане на въжето след изстрела, така шанса и да счупи или изкриви стрелата, докато се бори е минимален. Люспите и шанса да се попадне в гръбнака, също натежават везната към острия връх.

От друга гледна точка, правилата винаги имат изключения. Ако сме с тъп връх от мързел да го заточим, и стрелата плъзне по гърба на пеленгаса или лаврака, спомена ще е още по - неприятен.
Работата е и "тако" и "вако", да се оправдаваме, от неуспешен лов, заради заточването на стрелата е някак си комично, ама пък и да се втелясваме чак толкова, че стрелата се била отклонила на петия метър заради криво заточване си е гротеска.
ИМХО
23
Само да допълня темата. Забелязах, че от заклещване и дърпане по камъни, контрата на стрелата ми е придобила неправилна форма. Тъй като е най-отгоре не знам дали оказва влияние на стрелбата или нищо не мога да уцеля защото не тренирам стрелба ? Трябва ли да сменям контрата на стрелата след всеки лов и как да балансирам нита който я държи ? Много се притеснявам да не е малко по-дълъг от едната страна и това да наруши точността ми. Има ли преси с лазерни мерки или нещо подобно, защото си мисля, че ако ударя нита с чука, ще разваля баланса на целия харпун .....
24
Хм, точно защото гмуркането и подводния лов ги правим за кеф, разрешаваме и на всички колеги и приятели да избират с какви точно такъми да го правят...
Ако някой иска примерно да хапва екологично чиста риба и си посребри или позлати стрелите, какво толкова?
Изобщо различията между съмишленици са богатство на общността, а не поводи за лични заяждания. Та нали, ако нямаше различно мислещи, мечтаещи и опитващи колеги преди нас, щеше да се налага примерно ние тепърва да откриваме, че може да се гмурка, плува под вода, лови риба и пр. и пр.??
По тези и много други причини, ние се радваме на всяко различно мислене, предложение, решение... което не противоречи явно на представите ни за безопасност.
Това е чудесно, нали?
25
имам процедурно предложение
Нека темата да бъде затворена В разгара на сезона да се обсъждат такива работи е несериозно
26
Защо да се затваря, като просто може да спрете да пишете глупости в нея и всичко ще си дойде на мястото...
Голям сарказъм, голяма ирония, голямо чудо...
Човекът попита как/къде се остри стрела и получи отговор още в първите 2-3 поста. От там нататък само разтягате локуми и се излагате един от друг повече
27
още малко информация
[link]
имам всякакви единични , тризъбец, чеиризъбец ..
29
Няколко примера, как си заточвам стрелите след като се смачка фабричното такава. Необходимите инструменти са една груба двойнонасечена пила към 30см и една фина едностранно насечена пиличка към 10-15см. Това е. Но гледам да са остри и не много криви.

P1070357.JPG
(2,414 Kb) 384 свалено

P1070358.JPG
(2,514 Kb) 407 свалено

P1070359.JPG
(2,469 Kb) 392 свалено

P1070360.JPG
(2,151 Kb) 401 свалено
Колега,ако още не си си заточил стрелата , обадими се на тел.0898690086 Христов.
Живея в София,Лозенец- ще ти я заточа за 5 мин. Едно Мерси и си готов.
Благодаря на всички за инфото и отзивчивостта. Купих си една пила за 4лв и си я подострих. Не стана съвсем симитрично, но поне е остра.

Сега обаче съм изправен пред следващ проблем (логично) - изправяне на стрелата

След поредния неуспешен риболов вчера, реших да си пооправя самочувствието с попчета. Набързо нацелих към 25бр., но на стрелата явно не и понесе Стрелях само по пясъка, не съм удрял камъни, но като се прибрах видях, че на около 10см под засечката стрелата е доста сериозно изкривена. Днес се мъчих да я изправя на менгеме, но без особен успех - като я огъвам в противоположната посока, стрелата се връща в първоначалното си (изкривено) положение. Та! Кажете какво да правя? Става дума за същата стрела - фабричната на OMER Cayman HF Camu 3D 90см.
32
@thumper: Взимаш си една такава джаджа, или си я изработваш от стоманена шина 4-6мм като я разпробиваш с подходящи по диаметър свредла за различни дебелини стрели.

Beuchat.png
(28 Kb) 386 свалено
@Karraya: Как се ползва това?
34
Нанизваш го на стрелата, през отворът с подходящ диаметър (за стрела 6,5мм през отворът обозначен с 6,5) и като го позиционираш пред или след кривината, упражняваш натиск в посока противоположна на посоката на изкривяването. Използва се основно при изкривяване на стрелата в областта на върха.
Когато стрелата е изкривена в средата (например при улов и борба с по-едра риба) се ползва методът показан на видеото:
[link]
@Karraya: Т.е. това се използва за опора при натиска в противоположната посока? С менгемето не е ли същото?
Джаджата ми допадна, но до седмица едва ли ще мога да взема нещо подобно, а нямам време да чакам, тъй като сега съм на морето.
36
Тази джаджа е подходяща ако искаш да си я носиш с теб в морето (малка е). Иначе на менгеме трябва да стане, просто натискай по-силно (но не прекалено) докато преодолееш "пружинния" ефект на метала. Имай предвид, че никога няма да стане права както е била като нова, но ще е съвсем използваема.
37
Тази джаджа, помага и ако си заклещиш стрелата в някоя дупка, по лесно да я развъртиш и извадиш. Използва се прореза, който влиза в опашката на стрелата, заклинва и дава опора за въртене и дърпане.
38
... и става излишна, ако имаш късмет да се е заклещил само върха на стрелата.
Имал съм не един случай, в който вкарвам долу харпуна и щраквам стрелта в спусъка, както си е заклещена.После усуквам и дърпам с две ръце за држката, пък каквото стане
@Akula deep: няма ли риск да се счупи заключването на спусъка?
40
@drdoc1970: Има. Зависи какъв е спусъка и колко здраво е заклещена стрелата. Но като нямаш друга стрела, и така или иначе проваляш излета. Или поемаш риска от евентуално счупване на спусковият механизъм, особено при по-бюджетните харпуни, снабдени с пластмасова спускова касета, или излизаш от водата.
Нови Продукти
C4 GLADIUS OCEAN CAMU Speargun

Цена: 1,606.00 Лв.
Spearfishing