Този сайт използва бисквити - Повече Информация. Приемам
Активни Потребители: 6 Гости: 24
Активни регистрирани потребители
0:07:58 - MSN [Bot] [0]
Чат
18:51:25 - Semrush [Bot] [5525]
Добави мнение към Темата
0:03:15 - Tbot [Bot] [4]
Тема
675:51:55 - Google [Bot] [87602]
Тема
4:33:27 - Bing [Bot] [866]
Тема
133:02:14 - Ahrefs [Bot] [26963]
Тема
Активни анонимни потребители
0:05:28 [0]
Начална страница
0:00:15 [0]
Статии
0:02:01 [0]
Начална страница
0:01:41 [0]
Тема
0:12:15 [0]
Тема
0:13:09 [0]
Тема
0:11:55 [0]
Тема
0:12:41 [0]
Тема
0:15:44 [2]
Начална страница
0:06:31 [0]
Тема
0:02:01 [0]
Разглежда Поверителност
0:10:01 [0]
Тема
0:07:58 [1]
Начална страница
0:03:31 [0]
Чат
0:12:22 [0]
Тема
0:13:22 [0]
Тема
0:00:51 [0]
Тема
0:11:55 [0]
Тема
0:13:16 [0]
Тема
0:09:45 [0]
Тема
0:12:48 [0]
Тема
0:14:23 [0]
Видове
0:02:36 [0]
Тема
0:00:00 [0]
Тема
Също на тази страница
Анонимен
0 Секунди
Форуми Подводен риболов Екипировка
помощ за шнорхел
1
новобранец пита какъв вид шнорхел ще му върши работа за подводен риболов, в специализираните магазини предлагат сухи, полусухи и ...
2
Ако искаш да си Дарт Вейдър и да не видиш риба вземай с клапа. Шнорхела е като обувките.всеки може да ти каже колко са хубави ,но само ти ще знаеш колко ти са удобни.
3
При избор на шнорхел най-важно е диаметъра на шнорхела! В детайл : гледаме къде е най-тесен самият шнорхел Колкото е по-голям е диаметъра и най-вече онази най-тясната част толкова е по-добре за гмуркача !
да разбирам,че няма значение дали е с клапа или обкновен, освен както намеква колегата ако си вейдър ще спреш да дишаш преди да влезе вода
5
[link]
pando написа:
да разбирам,че няма значение дали е с клапа или обкновен, освен както намеква колегата ако си вейдър ще спреш да дишаш преди да влезе вода

Четох, четох, но не намерих къде си прочел, че няма значение клапата. Клапата е напълно излишна, а може дори да е опасна. Купи си шнорхел, който е без клапа, с удобен за теб силиконов мундщук, Да стърчи 4 пръста над главата ти, когато гледаш надолу, да е скосен и да изхвърля водата назад и ако няма сложи му жълто или бяло тиксо отгоре. Едно време ни учеха, че едобре да е с по-малък диаметър, сега е обратно, но ако не го махаш от устата и трябва да изхвърляш вода, по-добре да е с малък диаметър, ако ще го махош при гмуркане по-добре да е по-голям диаметър, за по-голям дебит при раздишване.
Благодаря на отзовали те се, особено на "Elektro" ориентирах се горе долу
8
pando написа:
Благодаря на отзовали те се, особено на "Elektro" ориентирах се горе долу


Два доказани чудесни шнорхели за подводен лов/фрийдайвинг

1. Спорасуб модел "Breeze "


2. Сийк суб, модел ,,JET"

9
@Elektro: Колега понеже не съм съвсем съгласен с теб ти пиша тук. Значението на клапата на шнорхела е да спомага за по-лесното и бързо отвеждане на водата навън. Казващ че може да бъде дори опасна ? Би ли поянсил?
Относно "учението" за малкия диаметър на шнорхела аз лично не съм попадал на такава литература ,но познавам само един човек който настояваше да ползва един обикновен шнорхел на Креси и това беше Жак Майол. Попитах го дали е пробвал други по-модерни шнорхели с по-големи сечения но беше категоричен - ..."така съм свикнал и нямам проблем" !
Относно изчистването на шнорхела пак не е толкова важен диаметъра а начина по който го правиш.Има си няколко техники за изчистване на шнорхела и сме ги описали в детаил в съответната секция на форума.

И сега малко факти : най-безопасният (сух) шнорхел е шнорхела с две клапи ! Не всички такива на пазара са ,но няколко фирми са си написали домашното и техните продукти почти нямат нужда от издухване даже!
В същото време тези шнорхели са доста по-обемни и почти винаги монщука им е голям,нещо което е голям проблем защото биха били много полезни за деца !
Все пак в близкото минало имаше европейски модели с клапа които си остават ненадминати и до днес "отсвирвайки" всякаква конкуренция.
Малкият диаметър почти винаги води до диспнея..поради намаления поток организмът се насища с СО2 и идва момент в който започва да става "зор".

Писах всичко това не с цел конфронтация а за да не остане някой с грешна представа и заключение.
@Yavorsub: Няма начин да има конфронтация, защото сме в различни категории - профи v любител гмуркач, любител леководолаз със стаж във вече по-далечното минало. Нали няма нужда да пояснявам кой кой е? Та "ученето" е било преди доста време, когато се ползваха шнорхели с алуминиева тръба с малък диаметър и гумен мундщук на 90 гр. Ученето е било най-вече от съветска литература и инструктори с голям опит. Няма да ти опонирам по никой начин, но просто ще задам въпроса: какъв шнорхел ползва масовият любител на шнорхелинга или гмуркането-с клапа или без? Въпреки, че с някои неща не съм съгласен, мнението ти е много полезно и можеше да помогне в избора на питащия, а може и сега да му помогне, ако вече не се е снабдил.
PS: Виждал съм шнорхели с горни клапи в такова изпълнение, че наистина са опасни.
Поздрави и респект!
11
@Elektro: И аз заварих тези руски шнорхели те между другото са с най- правилната според "учените" форма за по-лесно изчистване.Като оставим настрана факта за диаметъра.
На въпроса ти : със сигурност шнорхел без клапа! Но както се развивват нещата няма да се изненадам ако в близките години бъдат изместени от целолицевите маски с вграден шнорхел. Набират инерция със страшна сила и върпреки че вече има доста смъртни случаи с подобни модели,фирмите реагираха и коригираха недостатъците им.
Една фирма която за съжаление вече я няма -Reef Marine имаха изключително успешен шнорхел с "правилен" диаметър и същият модел го имаха и с клапа. Невероятен !!!
За тези шнорхели с горните клапи, които де факто не са даже клапи е много спорен въпроса дали изобщо върашт работа . Факт е че на доста от моделите като махнеш този дефлектор от горе вече си стават.
12
Yavorsub написа:
@Elektro: Но както се развивват нещата няма да се изненадам ако в близките години бъдат изместени от целолицевите маски с вграден шнорхел. Набират инерция със страшна сила и върпреки че вече има доста смъртни случаи с подобни модели,фирмите реагираха и коригираха недостатъците им.


За съжаление, само определени модели са коригирани. Масово все още се предлагат неоправените.
13
Целолицевите маски са само за повърхност и едва ли някога ще станат да се изравнява с тях за дълбоко.
14
@FMJ: Не е проблем да станат с изравняване, ако се приложи подходът използван при водолазните целолицеви маски. Но как ще решат проблема с вендузния ефект при разделянето на потоците на въздуха, това е друг въпрос. Той също е решим, но ще трябват два допълнителни клапана. И тогава неминуемо се връщаме в изходна точка за запотяването.
15
@Wishbone: Нали се борят да направят маски с минимален обем? Това чудо е само за атракция и шнорелинг на повърхността. Каквото и да измислят няма да е приложимо за подводен риболов и фрии дайвинг.
16
Имаш лично съобщение. Виж го.

Поздрави.
1
Нови Продукти
TUSA Freedom One mask

Цена: 0.00 Лв.
Spearfishing