Този сайт използва бисквити - Повече Информация. Приемам
Активни Потребители: 6 Гости: 10
Активни регистрирани потребители
14:26:13 - Semrush [Bot] [8388]
Потребителски профил
14:26:13 - Yandex [Bot] [1238]
Тема
14:26:00 - Ahrefs [Bot] [7993]
Тема
14:25:45 - Bing [Bot] [1213]
Форум
0:28:31 - Tbot [Bot] [12]
Тема
3:31:26 - Google [Bot] [195]
Тема
Активни анонимни потребители
1:09:11 [6]
Снимка
0:14:19 [0]
Тема
0:00:00 [0]
Тема
0:02:02 [0]
Тема
0:00:41 [0]
Потребителски профил
0:13:45 [0]
Downloading file
0:14:23 [0]
Новина
0:14:42 [0]
Тема
0:03:56 [0]
Тема
0:01:22 [0]
Начална страница
Отиди на Стр.:
Също на тази страница
Анонимен
0 Секунди
Форуми Подводен риболов Риби и Улов
Сезон 2023
Стр. 1 от 2 1 2 Следващ
1
Да не забравяме момчето със златните ръце и харпуните които правеше !

20230527_191219.jpg
(4,218 Kb) 14 свалено
2
За статистиката около 17 градуса водата , района на Варна , видимисст 2-3 м , миграция на дребни платерини , кефали няма .
Пъстървата е 3.5 кг
3
Какво става, много работа или всички зарязаха риболова и събират гъби май....
Или фейсо уби форумите?
4
Да фейса уби всичко.
5
6

Хайде едни стари юнски...
7
Тук има най много подредена и систематизирана информация за подводният риболов. На другото място си е само снимка без разкази и не може да се учи много. Само да се отбелязва и да се предполага. Това, че не се пише не означава, че не се преглежда. Аз често си преглеждам старите неща и много често дори и да съм ги чел няколко пъти, когато достигна до определено ниво разбирам, че има много споделени истини, но трябва да минеш по пътя докато ги разбереш. Много често колегите, които са минали по пътя не обичат много да споделят. Те си имат техните неща и съображения. Малко по малко и други се научават и следват техните стъпки. Аз още съм в началото на пътя и гледам колкото мога да споделям, но си признавам, че последно време не го правя много често.

Този сезон започна интересно. За първи път имах слука на морска пъстърва. Каква точно не мога да определя. Слуката беше в това, че за първи път отивах за пъстърва и хванах. рибите не са трудни за стрелба, доста са спокойни ако не се шляпа много. Изстрелът трябва да е точен, че са много борбени. Общо взето хващах по една и излизах. Имаше и още в района, но една ми стигаше. Исках да знам, че още ще ги има. Определено вече и местата на които се появяваха имаха характерни особености. Температурата на водата също е определящ фактор. Температури над 20 С по вероятно да не се видят. Интересното беше че в стомасите на първите пъстърви имаше зелени водорасли и конеподи. Тези бяха по-малките. На малко по-големите имаше скариди. А най- голямата хваната от приятел 2,750кг. атерина и граца. Опашната перка на по-малките от долната страна беше наранена и предполагам, че по този начин се хранят като си търкат опашката по камъните и от там изкачат конеподи и скариди. На по-големите опашният правник също не беше толкова наранен. Може и да се дължи на садките в които се гледат, но може и да си се размножават. част от рибите имаха хайвер. Дали се опложда и развива не знам.
Миграцията тази година сякаш мина вяло или аз нямах много време да проверявам. Същото се отнася и за муретата. Така и така не използвам, но в случаите когато имаше покрай мен не че не работеха, но рибите бяха по редки.
Дойде време и за далечните излети. Направихме и няколко интересни и запомнящи се риболови на сафрид от лодка, когато не ставаше много за гмуркане или нямаше много движение.
Този сезон в началото духаше предимно от изток североизток и имаше доста граца. Почти до края на юни. После духна юг и водата падна под 10С. Отново различен сезон. Зимният неопрен доста често беше в колата. Появиха се желани риби и направихме няколко излета и за тях. Направихме си поуките и имахме още няколко интересни преживявания и срещи. Разбрахме, че споделянето не е лошо и трябва да се преценява колко и кога да се сподели.
За две нощувки прескочихме до друго море. Там също опита от нашето даде резултат и успях да взема една врана от дупка. Интересното беше, че бяха много повече от една а е имаше една бяла риба вътре., но Точно врана застана добре при едно от гмурканията. Стрелата остана забита в камъка и не можах да я извадя. Нося нож с ретрактор в колата. Отвързах стрелата закачих линията на буя и се отправих към брега. Държа само харпун без стрела и като почнаха да минават едни лефери едни лавраци, чак ми стана драго. Доплувах до брега и казах на жена ми да ми донесе ножът от колата. За първи път го ползвах и още с първото завъртане стрелата се освободи. Доволен тръгнах към брега и морето ми подари и едно леферче.
.
КАКТО ВИНАГИ...НАПИСАНОТО Е ИНТЕРЕСНО И НЕПРИНУДЕНО ПРЕДСТАВЕНО..ХУДОЖЕСТВЕНО ДОБРЕ ОФОРМЕНО...ВСИЧКО ИЗГЛЕЖДА ТОЛКОВА ЛЕСНО ,ПРОСТО ..И ВЪРВИ ПО ВОДА...НЯКОЙ ХОРА ГО МОГАТ..ЗА КОЕТО ЗАВИЖДАМ БЛАГОРОДНО....КОГАТО УСПЯВАШ ДА СИ ПОДРЕДИШ НЕЩАТА ..И ДА СИ РАЗПРЕДЕЛИШ ВРЕМЕТО ПРАВИЛНО..НЕЩАТА СЕ ПОЛУЧАВАТ...ПРИ МЕН НАПРИМЕР НЕ Е ТАКА ..ХА ХА...ПОЧТИ ВСЯКА НЕДЕЛЯ...ПО РЯДКО И СЪБОТА И НЕДЕЛЯ СЪМ ПО ГРЪЦКО..ПОЧТИ ЦЕЛОГОДИШНО...НО ВСИЧКО СТАВА ТОЛКОВА ФИЗИЧЕСКИ ПРЕСИЛЕНО ЧЕ ДО СРЯДА НЕ СИ ЗНАМ ИМЕТО..ХА ХА..ГМУРЯ СРЕДНО ..8..Ч....НО СЪМ ЩАСТЛИВО УМОРЕН...НО МНОООГО УМОРЕН... ПРИМЕРНО ТРЪГВАМ..В..03.30Ч...И СЕ ВРЪЩАМ..В 01.00..А ИМА И 300КМ..ОТИВАНЕ+ВРЪЩАНЕТО..НЕ ГМУРЯ САМО КОГАТО ИМА ГРЪМОТЕВИЦИ..ХАХА...НЕ ЗНАМ КАК Е ПРИ ВАС НО АЗ НАПРИМЕР НЕ МОГА ДА ЗАСПЯ ПРЕДИ ПЪТ...С НЯКОЛКО ДУМИ ЗАСПИВАМ В12.....СТАВАМ ЗА ПЪТ В 03.15....ТА ЗАТОВА ПОСЛЕ НЕ СИ ДНАМ ИМЕТО,,,ХАХА...НО ВСЕ ПАК НЕ РАБОТЯ СЪС СКАЛПЕЛ ТА НЕ МЕ ВИНЕТЕ...НА КОМПЮТЪР СЪМ ПРОДАВАМ АВТОЧАСТИ.ЗА ЯПОНСКИ И КОРЕЙСКИ АВТОМОБИЛИ. И НЕ ГИ БЪРКАМ
.
9
За пъстървите е писано. Поне с тези със скъсените опашки са от садки/стопанства и представляват чужд вид, трябва да се изкарват от водата по възможност, а не да се оставят.
За екстрактора-добре е да е винаги с нас. Ако сме на 2ч. плуване от колата какво става тогава? Може някъде на буя или ако е комбиниран да се използва и като нож, съответно прикрепен към тялото.
10

риби.jpg
(217 Kb) 7 свалено
От Палеца тази неделя

Тия ципури стават все повече. Този път даже голям пасаж ми налетяха.
11
@Iskam na more: Как е пътят до там тая година? Става ли за нормална кола?
@Iskam na more: И аз ги виждам все по-често,мисля че названието им е морска хиена?
13
Морска хиена
[link]
Все повече стават, и все по-големи...
14
@FI6IFI6:
По добре е от миналата година.

Имаше сеч и за мое учудване пътя е оправен от дърварите, а не обратното.

Става и за лека кола ама по-бавно и естествено да не е някоя лъскарка.
15
@stukata:

И ние така им викаме. Ама ципура звучи по благородно

А реално те са братовчеди нали?

Забелязвам и големи пасажи от малки риби изглеждащи сходно но с петно/ивица точно преди опашката. Това са малки хиени или е друг вид риба.

Иначе и кестенки вече има доста на север, сякаш преди само на юг съм ги срещал?
16
Братовчеди са.
И спарита има много, особено на юг.
[link]
Те са най-малките от семейство, не достигат педя.

IMG_20230828_201310_814.jpg
(5,401 Kb) 5 свалено
Каварна. И на север тази година има много рибета, обикновено асоциирани със Средиземно море, но са предимно дребни. От три години тук изчезнаха попчетата. В момета е голяма рядкост да се мерне някое по дъното. И на юг ли е така? Някой знае ли причината?
@vulchy: И край Варна е така,с изчезването на черната мида и бракониерския им улов с кошове намаляха много
19
На всякъде намаляват, мъка....
20
Вярно в Кварна последните години попчетата намаляха и причините може да са много. Определено траленето унищожама голяма част от дънните риби. Помня имеше един филм с Любомир Клисуров, които казваше, че там където е минал трал на дъното му трябва 10 г. да се възстанови. Кошовете също обират част от популацията. Не знам кои са естествените врагове на попчето освем калкана. В Каварна все още има доста черна мида и тя се възстановява по добре в сравнение с буните на Варна благодарение на мидените ферми. Тази година дори имаше миди за вадене по буните. Рапана до края на август все още беше оставил няколко хубави места, но последните ми наблюдения е че вече е на върховете на тетраподите почти на повърхността. Развитието на средиземноморските видове също може да повлиява на популацията. Последните години в Каварна също има много врани. Враните си избират места с дупки под камъните, където обикновенно стоят попчетата. Не знам дали се притесняват и дали се конкурират. Лапинките и лабридите последните години също се развиват добре в района на Каварна. Особеностите на брега са такива, че не позволяват тралене в близост до брега а на вътре в морето са мидените ферми. След тях се трали, но все пак остават достатъчно място за развитието на попчетата. Попчето обикновенно го хващат на мида или на скарида. Миди има особенно там където се разстоварват на буната. Скариди последно време не се срещат толкова. При положение, че се срещат много спарита, кестинки, врани то морето позволява развитието на едни видове и може тяхното развитие да измества попчетата. Щуката е един от колегите, които имат едни от най-големите познания за биологията на рибите. Траленето и рибаренето трудно може да се забрани или намали риболовното усилие. Ако може де сподели накакъв опит или практики с които може да се помогне. Предполагам, че в момента е доста зает във вразка с наводненията, но кагото има възможност, ще ми бъди интересно.
От доста време си мисля, как мога да помогна без да навредя. Гледам колеги като Сашо и Добри как събират отпадъци в морето и как дори и малко му помага. Чесно последно време се забелязвам понякога и аз да го правя за което им благодаря. Бях решил да почиствам буната прад Чиракмана от рапани, но не мога да се справя. Колега ми каза че сега имало и доста едър рапан та мисля тези дни пак да посетя буната. Знам, че където има миди има и риби.
Стр. 1 от 2 1 2 Следващ
Нови Продукти
Epsealon Shirt Kombu Jako 5mm

Цена: 338.00 Лв.
Spearfishing